Foto: Publicitātes attēli

Uzņēmumā "Eiropas dzelzceļa līnijas", kas atbild par projekta "Rail Baltica" ieviešanu Latvijā, darbā par galveno finansistu pieņemts Aldis Upenieks, kurš ir apsūdzētais krimināllietā par krāpšanu un netīrās naudas atmazgāšanu, svētdien vēsta ziņo LTV raidījums "de facto".

Upenieks apsūdzēts tā sauktajā "Winergy" vēja parku lietā. Prokuratūra ir pārliecināta, ka no "Norvik bankas" kredītu veidā organizētā grupā izkrāpti vairāk nekā 15 miljoni eiro. Upenieks vairākus gadus ieņēma augstu amatu "Norvik bankā". Lietā pavisam ir septiņi apsūdzētie, starp viņiem trīs Igaunijas pilsoņi, atzīmē raidījums.

Taču apsūdzība nav aizšķērsojusi Upeniekam ceļu uz valsts pārvaldi. Janvārī viņš ieguvis vecākā referenta vietu Ekonomikas ministrijā. Izstrādājis īres māju celtniecības atbalsta programmu.

Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis raidījumam atzīst, ka zinājis par Upeniekam izvirzīto apsūdzību, taču ministrijai "ir ļoti svarīgi piesaistīt kvalificētus darbiniekus", turklāt Upenieks esot sevi pierādījis "kā labs darba kolēģis".

Darbu ministrijā Upenieks faktiski ir pabeidzis. Tagad viņa pakļautībā ir četri cilvēki Andra Linuža vadīto "Eiropas dzelzceļa līniju" finanšu departamentā.

Raidījums atgādina, ka Linužs un Upenieks nav sveši – "de facto" jau stāstījis par Linuža savulaik slēgto darījumu ar Seišelu salu ofšoru "Parmas Corporation". Tieši Upenieks un cita "Norvik bankas" pārstāve Tīna Petersone Linužam izsnieguši pilnvaru, kas ļāvis viņam 2,5 miljonus vērtas prasījuma tiesības atdot ofšoram.

Linužs arī kādu laiku vadīja krimināllietā iesaistīto "Winergy" vēja parku. Viņu gan prokuratūra neapsūdz, bet Upenieku gan, piebilst raidījums.

"Jebkuri komentāri šajā brīdī ietekmētu tiesu, tāpēc es viņus nesniegšu," Upenieks raidījumam izteicies, sakot, ka nevēlas komentēt viņam izvirzītās apsūdzības. Viņš apstiprinājis, ka jaunajam darbam viņu uzrunājis Linužs.

"de facto" vēsta, ka Linužs jau trešo nedēļu interviju raidījumam atteicis. Šoreiz gan ne aizņemtības dēļ, bet tāpēc, ka viņa vārdi varot tikt tulkoti par sliktu valstij starptautiskajā šķīrējtiesā Vašingtonā, kur valsti iesūdzējis "Norvik bankas" akcionārs Grigorijs Guseļņikovs.

"Jā, tā bija mana iniciatīva. Uzrunāju trīs potenciālus kandidātus un pēc darba intervijām un kompetenču izvērtēšanas amatā tika apstiprināts Aldis Upenieks. Kad pieņēmu šo lēmumu, vadījos no Satversmē iestrādātiem principiem – nevainīguma prezumpcija, tāpat arī likumā par Civildienestu neatradu juridiskus šķēršļus, kas būtu par pamatu neapstiprināšanai amatā," Upenieka pieņemšanu darbā skaidrojis Linužs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!