Foto: LETA

Projekta "Rail Baltica" īstenotāja "RB Rail" padomē nomainot neatkarīgo nozares ekspertu Kasparu Briškenu, viņam nacionālās aviokompānijas "airBaltic" padomē uzticēti papildu pienākumi, par šādu satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) sniegto skaidrojumu koalīcijai pirmdien žurnālistus informēja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Augulis arī paskaidrojis, ka, tā kā Lietuva mainīja savu pārstāvi, tad bija jāpārvērtē visa padome.

Kučinskis norādīja, ka par Briškena nomaiņu uzzinājis tikai nedēļas nogalē, esot Briselē, tāpēc satiksmes ministrs sniedza paskaidrojumus.

Gan Augulis, gan Kučinskis ir vienisprātis, ka šis notikums nemainīs projekta "Rail Baltica" īstenošanas kursu. "Vēlreiz apliecinu, ka no savas puses nekādas izmaiņas nepieļaušu," uzsvēra premjerministrs.

Partijas "Vienotība" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norādīja, ka izmaiņas "RB Rail" bijušas diez gan necaurskatāmas un par tām ticis spriests arī partijas valdē. Lai gan Augulis paskaidrojis izmaiņu veikšanu, tomēr par šo situāciju radies ne pārāk labs iespaids, jo nav tikusi ievērota pietiekama atklātība, norādīja Smiltēns.

Runājot par citu ar enerģētiku saistītu tēmu, Kučinskis norādīja, ka Igaunijas pārstāvji ir informējuši par priekšdarbu veikšanu, lai mūsu kaimiņvalsts izveidotu gāzes savienojumu ar Somiju.

Kā ziņots, "RB Rail" padomē Briškens nomainīts pret AS "Latvijas Dzelzceļš" Juridiskā departamenta direktores vietnieci administratīvajos jautājumos Vinetu Rudzīti.

Paskaidrojumus par šo jautājumu no Auguļa prasījusi arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V). Viņa norāda, ka nav skaidrības, kāpēc nolemts nomainīt Briškenu un pēc kādiem kritērijiem un kādā atlasē darbam "RB Rail" padomē izvēlēta tieši Rudzīte.

Komisijas vadītāja norādījusi, ka līdz šim "RB Rail" padomē strādāja Briškens un "Latvijas Dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš, kas bija "laba kombinācija", savukārt tagad abi padomes locekļi ir tieši saistīti ar "Latvijas Dzelzceļu", kas rada interešu konfliktu.

Jau rakstīts, ka pagājušajā nedēļā "RB Rail" padomē iecelta Rudzīte un "Rail Baltica statyba" valdes loceklis Daniels Dolgihs.

Satiksmes ministrijā (SM) skaidroja, ka, Latvijai gatavojoties nākamā gada "RB Rail" padomes vadīšanai, kā arī padomes kapacitātes stiprināšanai profesionālai valsts interešu pārstāvībai, Latvijas akcionārs rosināja padomes sastāvā ievēlēt Rudzīti.

Pēc SM paustā, izmaiņas "RB Rail" notika tāpēc, ka Lietuvas akcionārs nolēma atsaukt vienu no tā pārstāvjiem "RB Rail" padomē. Atbilstoši akcionāru līgumam šādā gadījumā ir jāatsauc viss padomes sastāvs un jāieceļ jauns. Padome sastāv no sešiem locekļiem - katrs akcionārs izvirza divus no tiem. Padomes locekļi tiek iecelti uz trim gadiem.

Attiecīgās izmaiņas jau kritizējis Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts, uzsverot, ka tās neatbilst labas pārvaldības standartiem un grauj Latvijas tēlu.

"RB Rail" ir 2014.gada oktobrī dibināts triju Baltijas valstu kopuzņēmums. "RB Rail" vienlīdzīgi akcionāri ir SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" no Latvijas, "Rail Baltica Statyba" no Lietuvas un "Rail Baltic Estonia" no Igaunijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!