Trešdien Rīgā notiek konference "Projekta "Rail Baltica/Rail Baltic" progress 2016", kurā atbildīgo ministriju pārstāvji un projekta realizētāji pārrunās sasniegto progresu katrā no Baltijas valstīm. Pasākuma video tiešraidi iespējams vērot arī portālā "Delfi".

SM stāstīja, ka projekta realizēšana katrā valstī notiek atbilstoši kopējam "Rail Baltica" projekta laika grafikam, projektēšanu plānojot pabeigt līdz 2019.gadam, bet būvniecību - līdz 2025.gadam. Igaunijas, Latvijas un Lietuvas atbildīgo ministriju pārstāvji informēs par paveikto 2016.gadā un galvenajiem uzdevumiem 2017.gadā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Latvijā ir noslēdzies ietekmes uz vidi novērtējums, nosakot precīzu "Rail Baltica" trases novietojumu Latvijas teritorijā. Vienlaikus ir sākti "Rail Baltica" pirmās kārtas realizēšanas darbi.

Konferences norises laikā būs jau zināms starptautiskās žūrijas lēmums par metu konkursu ""Rail Baltica" dzelzceļa tilta un Rīgas Centrālā multimodālā sabiedriskā transporta mezgla kompleksas apbūves iecere". Konferencē runātāji atklās sasniegto rezultātu šajā konkursā un turpmāko darbu gaitu. Pašreiz turpinās arī darbs pie ""Rail Baltica" "Starptautiskās lidostas "Rīga"" dzelzceļa stacijas, saistītās infrastruktūras un estakādes būvprojekta" iepirkuma pirmās kārtas.

Konferencē "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa iepazīstinās ar nākamā gada galvenajiem triju valstu kopuzņēmuma "RB Rail" uzdevumiem un redzējumu par sadarbības modeli ar nacionālajām ieviesējorganizācijām. Savukārt "Grupa93" valdes priekšsēdētājs Neils Balgalis savā prezentācijā stāstīs par trases novietojuma izveides aspektiem Latvijas teritorijā, jo Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas ar Ministru kabineta lēmumu šā gada augustā apstiprināja konkrētu "Rail Baltica" trases novietojumu Latvijas teritorijā.

Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijas "Rail Baltic" projekta koordinators Kristians Kaunasāre savā prezentācijā informēs par to, kā Igaunijā tiek veidots "Rail Baltica" trases novietojums saskaņā ar ietekmes uz vidi novērtējumu un plānotajiem zemes atsavināšanas risinājumiem Igaunijas teritorijā.

Savukārt Lietuvas Transporta un komunikāciju ministrijas Starptautisko attiecību un attīstības departamenta direktora vietnieks Nerijs Kaučiks savā prezentācijā izklāstīs aktuālos jautājumus par valsts institūciju līdzdalības nozīmi "RailBaltica" projekta attīstībā, kā arī informēs par trases Lietuvas ziemeļu savienojumu līdz Latvijas robežai, trases dienvidu savienojumu līdz Polijas robežai un Kauņas satiksmes mezgla pilnveidošanu.

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs, lai ar ātru un videi draudzīgu dzelzceļa transporta satiksmi savienotu metropoles Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni. "Rail Baltica" būs elektrificēta divu ceļu dzelzceļa līnija gan pasažieru, gan kravas vilcienu kombinētajai satiksmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!