Foto: F64

Latvijas un Krievijas pārstāvji vienojušies par papildu universālo autopārvadājumu atļauju apmaiņu, - tas panākts Maskavā notikušajā abu valstu pārstāvju starptautisko autopārvadājumu komisijas sēdē.

Kā norādīja Autotransporta direkcijā (ATD), tā kā viens no darba kārtības jautājumiem bija pagājušā gada nogalē veiktās izmaiņas normatīvajos aktos attiecībā uz starptautisko kravu pārvadājumu kārtību Krievijas teritorijā, panākta vienošanās par papildu universālo atļauju apmaiņu starp Latviju un Krieviju. Tāpat tika precizēta kārtība attiecībā uz Krievijas kontrolējošo institūciju veiktajām pārbaudēm un transportlīdzekļa vadītājam pieprasītajiem dokumentiem.

Krievijas puse informēja, ka ir izstrādāti grozījumi un šobrīd tiek veiktas iekšējās saskaņošanas procedūras starp Krievijas atbildīgajām institūcijām. Noteikumu grozījumi pašreizējā redakcijā paredz, ka tiks samazināts dokumentu apjoms, kurus šobrīd Krievijas kontrolējošās iestādes pieprasa transportlīdzekļa vadītājam, piemēram, netiks lūgts uzrādīt preces izcelsmes sertifikātu.

Ņemot vērā, ka kopš šā gada sākuma nebija vienotas pieejas divpusējo atļauju izmantošanā, ir būtiski pieaudzis pieprasījums pēc Krievijas universālajām atļaujām, skaidro ATD. 2016.gadā Latvija un Krievija apmainījās ar 2500 šādu atļauju, no kurām lielākā daļa jau ir izmantota divpusējiem pārvadājumiem no muitas noliktavām un ostām. Komisijas sēdē tika panākta vienošanās par 1000 papildu universālo atļauju, kuras dod tiesības pārvadāt preces arī no vai uz trešajām valstīm, apmaiņu. Latvijas autotransporta jomas speciālisti tuvāko mēnešu laikā veiks detalizētu universālo atļauju izmantošanas analīzi, un Krievijas puse tiks informēta par iegūtajiem rezultātiem.

ATD direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš skaidro, ka Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kurai bija iespēja tikties ar Krievijas pusi, lai apspriestu autopārvadājumu organizāciju starp abām valstīm pēc attiecīgās Krievijas pavēles autotransporta jomā stāšanas spēkā. Tāpat komisijas sēdes laikā pārstāvji vienojušies par tālāko sadarbību - jau tuvākajā laikā tiek plānota Krievijas pārstāvju vizīte Rīgā, lai informētu attiecīgās nozares speciālistus un pārvadātājus par izmaiņām autopārvadājumu jomā Krievijā.

Latvijas delegācijas sastāvā bija Satiksmes ministrijas, Autotransporta direkcijas un autopārvadājumu asociācijas "Latvijas auto" pārstāvji. Krievijas delegācijas sastāvā bija Krievijas Transporta ministrijas, Krievijas kontrolējošās institūcijas "Rostransnadzor", Autotransporta aģentūras un Krievijas autopārvadātāju asociācijas pārstāvji.

Kā ziņots, Latvija bija izteikusi aicinājumu Krievijai organizēt Latvijas un Krievijas kopējās komisijas sanāksmi starptautisko autopārvadājumu jautājumos, lai panāktu vienošanos par starptautisko autopārvadājumu atļauju skaitu un izmantošanas nosacījumiem, informēja Satiksmes ministrijā (SM). Lai pārrunātu izveidojušos situāciju, 14. un 15.martā notika Latvijas-Krievijas autopārvadājumu jomas pārstāvju darba grupas sanāksme, kurā tika skatīts šis jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!