Latvijas un Krievija vienojas ciešāk sadarboties transporta jomā un nodrošināt kravu nepārtrauktību, kā arī līdz gada beigām gaidāma abu valstu vēsturnieku tikšanās, otrdien pēc Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas sēdes (SVK) žurnālistiem sacīja SVK līdzpriekšsēdētājs, satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Augulis uzsvēra, ka Krievija Latvijai vienmēr bijusi svarīga partnere ekonomikas jomā. "Neskatoties uz to, ka tikšanās ar Krievijas partneriem SVK formātā notiek pēc četru gadu pārtraukuma, abu valstu sadarbība bijusi aktīva virknē jomu. Praktiska sadarbība noritējusi tādās jomās kā robežkontrole, transports, migrācija, kultūra u.c.," norādīja satiksmes ministrs.

SVK sēdes laikā tika izskatīti vairāki jautājumi un par virkni no tiem panākta vienošanās. Pēc Auguļa teiktā, pirmais jautājums, par ko panākta vienošanās, ir tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības attīstīšana. Otrs jautājums bija transports un tranzīts. "Šajā jomā viss attīstās pozitīvi, ņemot vērā, ka aug auto pārvadājumu apjoms," piebilda satiksmes ministrs.

SVK sēdē puses vienojās nodrošināt kravu pārvadājumu nepārtrauktību starp Latviju un Krieviju. Tāpat līdz šā gada beigām iecerēts parakstīt līgumu par tiešajiem starptautiskajiem dzelzceļa pārvadājumiem. Augulis informēja, ka Latvija šo līgumu jau ir saskaņojusi un ir gatava to parakstīt tiklīdz to būs gatava darīt Krievija.

SVK ietvaros puses vienojās arī stiprināt sadarbību konteinerpārvadājumu jomā no Ķīnas uz Eiropu, izmantojot Krievijas un Latvijas infrastruktūru. Augulis arī aicināja Krieviju kravu pārvadājumiem aktīvāk izmantot Latvijas ostas.

Trešais izskatītais jautājums bijis saistīts ar pārrobežu sadarbību, bet ceturtais jautājums skāra humanitāro jomu, tajā skaitā paredzot līdz šā gada beigām sarīkot Latvijas un Krievijas vēsturnieku tikšanos, lai diskutētu par abām valstīm svarīgiem vēstures jautājumiem.

Krievijas transporta ministrs Maksims Sokolovs žurnālistiem uzsvēra, ka šodien parakstītais Latvijas un Krievijas SVK sēdes protokols ir atbilde uz jautājumu, kādā situācijā patlaban ir abu valstu sadarbība ekonomikas un sociālajos jautājumos.

"Tirdzniecības statistika liecina par abu valstu ekonomisko attiecību atjaunošanos un turpmāku attīstīšanos. Turklāt SVK ietvaros vienojāmies par turpmākajiem sadarbības soļiem," uzsvēra Krievijas transporta ministrs.

Jau ziņots, ka Rīgā norisinājās septītā Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas (SVK) sēde, kuras laikā tika spriests par paveikto un turpmākās sadarbības iespējām. Sēdi no Latvijas puses vadīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) un komisijas vadītāja vietnieks - ĀM valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Savukārt no Krievijas puses SVK vadīja transporta ministrs Maksims Sokolovs.

Komisijas locekļu vidū Latviju pārstāvēja amatpersonas no ministrijām, kā arī Latvijas Bankas un Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme.

SVK ir sarunu formāts, kurā tiek pārrunāti abu valstu praktiskas sadarbības jautājumi, un SVK ietvaros darbojas četras darba grupas - Ekonomiskās sadarbības, Reģionālās sadarbības, Transporta jautājumu un Humanitārās sadarbības jautājumu darba grupa.

Iepriekšējā Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas sēde notika 2013.gada novembrī Maskavā. Toreiz komisijas sēdes laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) Krievijas amatpersonām parakstīja starpvaldību līgumus ar Krieviju par sadarbību civilās aviācijas gaisa kuģu meklēšanas un glābšanas jomā, kā arī valsts robežšķērsošanas vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!