Foto: Publicitātes foto
Latvijas iesācējuzņēmumu (startup) ideja ''Tactile Eyesight'' uzvarējusi vispasaules konkursa ''Global Startup Battle'' kategorijā ''Great in the Making'', informēja uzņēmuma pārstāvji.

"Tactile Eyesight" ideja – veidot grāmatas neredzīgajiem, pielietojot mūsdienīgas 3D drukas tehnoloģijas.

"Šodien varam būt gandarīti ne tikai par lielo starptautisko atzinību, bet arī par faktu, ka tikko esam saņēmuši arī Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platformas balvu par mūsu komandas ideju. Atzinība pašu mājās dod spēku, bet ārvalstu ekspertu vērtējumus un atzinība starptautiskā līmenī sniedz mums iespēju daudz vienkāršāk meklēt pirmās projektam nepieciešamās investīcijas," skaidroja "Tactile Eyesight" līdzdibinātājs un idejas autors Mareks Matisons.

2015. gada nogalē konkurss un ''Startup Weekend'' iesācējuzņēmumu veidošanas process noritēja 60 pasaules valstīs. 230 pasākumos dažādās pilsētās sacentās vairāki tūkstoši ideju, kopumā pulcējot vairāk nekā 25 tūkstoši dalībnieku.

Saskaņā ar Matisona pausto ''Tactile Eyesight'' šobrīd darbojas pie pilotprojekta, lai izveidotu pirmos apskatāmos grāmatu maketus. Nākotnē iecerēts neredzīgo kopienām visā pasaulē piedāvāt digitālo maketu bāzi, kurā apkopti 3D braila (neredzīgo) raksta un taktilo (ar tausti uztveramo) ilustrāciju izdevumi.

Iesācējuzņēmuma iecere veidot digitālos ļautu ikvienam jebkurā valstī, pielietojot jaunākās 3D drukas iespējas, izgatavot 3D drukātu taktilo grāmatu. Kā skaidro Matisons, iecere ir radīt pieejamus nedārgus, neredzīgajiem izglītības procesā svarīgus materiālus un izmantot Baltijas valstu neredzīgo bibliotēkas kā testu vidi.

"Mēs lepojamies, ka varam būt daļa no stārtapu kopienas Latvijā. Ar lielām cerībām raugāmies uz iespēju piedalīties Baltijas un Ziemeļvalstu reģiona akseleratoru un inkubatoru izaugsmes un pilnveides programmās, piemēram, esam ļoti ieinteresēti topošajā ''Lattelecom'' akseleratorā," pauda "Tactile Eyesight" līdzdibinātājs Kaspars Gaļimovs.

Pirmais akreditētais ''Startup Weekend'' formāta pasākums Latvijā norisinājās 2014. gada janvārī.

''Tactile Eysight'' komandā darbojas Ieva Kazaka, Alīna Dolmate, Kaspars Gaļimovs, Kaspars Kroičs un Mareks Matisons. Par taktilo grāmatu labās ražošanas praksi komandu konsultē Latvijas neredzīgo bibliotēkas Braila raksta nodaļas vadītāja Gunta Bite un Strazdumuižas internātvidusskolas metodiķe Terēza Landra. ''Tactile Eyesight'' 3D drukas tehnoloģiju jautājumos konsultējas ar trīsdimensiju drukas uzņēmumiem ''Mass Portal'' un ''Baltic 3D''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!