Foto: LETA

Kopš 2009.gada, kad tika atklāts Ziemeļu apgādes tīkls, caur to uz Afganistānu ir transportētas preces, kas kopumā svērušas vairāk nekā divus miljonus tonnu, otrdien svinīgajā pasākumā par godu 100 000.konteinera nosūtīšanai uz Afganistānu sacīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala.

Pekala bilda, ka, sareizinot konteineru skaitu ar ceļa garumu, kas jāmēro līdz Afganistānai, tiek iegūts ceļojums 50 reizes apkārt pasaulei.

Laikraksts "The Washington Post" savulaik Ziemeļu apgādes tīklu nodēvējis par brīnumu, taču Pekala uzsvēra, ka tas vērtējams drīzāk kā smaga darba, radošuma un sadarbības rezultāts.

Diplomāts Ziemeļu apgādes tīklu dēvēja par Jauno zīda ceļu, kas palīdzēs atjaunot komerciālās saites starp Eiropu, Āziju un Tuvajiem Austrumiem. "Ņemot vērā radošumu un sadarbību, ko jau redzam Ziemeļu apgādes tīklā, nav grūti iedomāties, ka vienu dienu mums būs daudz uzticamāks, daudz spēcīgāks komerciālais koridors, kas savienos Eiropu ar Ķīnu."

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss norādīja, ka Ziemeļu apgādes tīkls ir attīstījies, pāraugot par transporta tīklu, kurā iekļauta jūra, dzelzceļš, ceļi un gaisa pārvadājumi. Turklāt transporta tīkls nesis ekonomisku labumu ne tikai Latvijai, bet arī visām valstīm, kas tajā iesaistītas. Pēc Matīsa teiktā, tas atdzīvinājis arī Latvijas ekonomisko un politisko sadarbību ar Krieviju un Centrālāziju, kā arī devis jaunu sparu arī transatlantiskajai sadarbībai un stratēģiskajai partnerībai ar ASV.

Satiksmes ministrs uzsvēra, ka Latvija raugās arī uz Ziemeļu apgādes tīkla nākotnes attīstību, tam pāraugot komerciālā tīklā. Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) pauda cerību, ka drīzumā būs iespējams svinēt arī 200 000. un 500 000.konteinera nosūtīšanu uz Afganistānu. "Domāju, ka būs arī miljonais konteiners," bilda Rinkēvičs.

Taujāts par prognozēm, kad Ziemeļu apgādes tīkls varētu komercializēties, Rinkēvičs norādīja, ka šis process jau pakāpeniski notiek. Turklāt nesenās vizītes Centrālāzijas valstīs rādījušas, ka tur valda liela interese par Ziemeļu apgādes tīklu un potenciālām sadarbības iespējām. Piemēram, Kazahstāna esot ieinteresēta visa kravu spektra pārvadājumos.

Šodien Rīgas Universālā termināļa teritorijā Rīgas ostā tika svinēta 100 000.konteinera nosūtīšana. Uz pasākumu bija ieradusies arī ASV valsts sekretāra palīga vietniece Dienvidu un Centrālās Āzijas lietās Lina Treisija. Savukārt rīt, 12.jūnijā, Ārlietu ministrija sadarbībā ar Satiksmes ministriju organizē augsta līmeņa semināru par starpkontinentālajiem transporta tīkliem "Transporta koridori starp Āzijas sirdi un pasauli".

Ziemeļu apgādes tīkls nodrošina kravu piegādi uz Afganistānu caur Rīgu. Laikā no 2012.gada aprīļa līdz 2013.gada aprīlim ASV Aizsardzības loģistikas aģentūra caur Latviju uz Afganistānu ir pārvietojusi 13 620 tonnas lielu kravu. Tāpat arī atpakaļ uz ASV caur Rīgu ir nosūtīta daļa ekipējuma - kopš pagājušā gada jūnija, kad ASV sāka izvest daļu no precēm ārpus Afganistānas, atpakaļ ir pārvestas 6356 tonnas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!