Šī gada pirmajā ceturksnī Liepājas ostas kravu apgrozījums sasniedzis 1 444 553 tonnas, kas ir par 5,8% vairāk nekā 2015. gada pirmajos trīs mēnešos. Kā informēja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldnieks Guntars Krieviņš, kravu plūsma ostā ir stabila ar pozitīvu tendenci, tomēr kopīgi ar uzņēmējiem ir jādomā par jaunu kravu piesaisti.

Gada pirmajā ceturksnī Liepājas ostā dominēja beramkravas, veidojot 70% no visām kravām. Šajā segmentā joprojām lielāko daļu veido labība un labības produkti - pārkrauts 1,01 miljons tonnu šo kravu, veidojot 75% no kopējā beramkravu apgrozījuma. Pārkrauti arī 115 000 tonnu celtniecības materiālu - cementa. Stabils bijis arī koksnes šķeldas un koksa smalkumu kravu apgrozījums, informēja Liepājas SEZ sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Martā nedaudz samazinājies lauksaimniecības kravu apjoms, kas Liepājas SEZ pārvaldes vērtējumā ir likumsakarīgi. "Lauksaimniecības kravām ir sezonāls raksturs, kas tiešā veidā saistīts ar graudaugu ražas novākšanu, apstrādi un secīgu transportēšanu," skaidroja Liepājas SEZ pārvaldes Mārketinga un investīciju daļas vadītājs Ivo Koliņš. "Vēl aprīlī un maijā ostas kompānijas turpinās kraut graudaugus, bet vasarā to apjomi kritīsies. Tālāk jau viss atkarīgs no šī gada graudaugu ražas un arī no situācijas pasaules tirgos, kas noteiks šo kravu importa un eksporta tendences." Liepājas SEZ pārstāvis piebilda, ka ostas uzņēmēji ir spējuši piesaistīt ne tikai graudaugu kravas, bet arī citas lauksaimniecības kravas - piemēram, soju, saulespuķu izstrādājumus, kas ļaus saglabāt lauksaimniecības kravu apgrozījumu arī vasaras mēnešos.

Martā no Liepājas ostas uz Āfrikas valsti Čadu eksportēja 21 000 tonnu minerālmēslu, pārspējot līdzšinējo ostas rekordu pakoto preču grupā.

Ģenerālkravu grupā stabila joprojām ir ro-ro kravu plūsma, ko nodrošina regulārās prāmja līnijas uz Travemindi Vācijā un Nīneshamnu Zviedrijā. Šā gada pirmajā ceturksnī ro-ro kravu plūsma veidoja 147 200 tonnu, kas ir 10% no Liepājas ostas kopējā kravu apgrozījuma. Ģenerālkravu grupā kravu plūsmu nodrošina arī kokmateriālu eksports - pirmajā ceturksnī to apgrozījums bijis 117 100 tonnu. "Pozitīvi ir tas, ka martā pārkrauto kokmateriālu apjoms ir 42 500 tonnu, kas bija nedaudz vairāk kā gada pirmajos divos mēnešos," informēja Ratniece-Kadeģe. Salīdzinoši neliels bijis melnā metāla un tā izstrādājumu kravu apgrozījums.

Lejamkravu apgrozījums šā gada pirmajā ceturksnī veidoja 101 400 tonnu. Lai gan tas bija par 47,2% vairāk nekā pagājušā gada pirmajos trīs mēnešos, tomēr pagaidām nav pamata runāt par naftas produktu tirgus aktivizēšanos, jo naftas cenas pasaules tirgū joprojām ir zemas, atzina Liepājas SEZ pārstāve.

Gada pirmajos trīs mēnešos Liepājas ostā apkalpoti 344 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 7609 pasažieri.

Martā Liepājas ostā kopumā pārkrautas 447 450 tonnas kravu, kas ir par 5% vairāk nekā gadu iepriekš. Martā ostā apkalpoti 117 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 3159 pasažieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!