Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs otrdien nosūtījis atbildīgajām Eiropas Savienības (ES) institūcijām vēstuli, kurā informējis par diskriminējošajiem Krievijas pasākumiem pret Lietuvu un izteicis cerību, ka Eiropas Komisija (EK) aicinās Maskavu pildīt savas starptautiskās saistības.

Vēstulē ES augstākajai pārstāvei ārlietās Ketrinai Eštonei, ES nodokļu un muitas komisāram Aļģirdam Šemetam, tirdzniecības komisāram Karelam de Guhtam un paplašināšanās komisāram Štefanam Fīlem ministrs atgādina, ka no 11.septembra Krievijas muitas dienests uzsācis detalizētas Lietuvas autokravu un pārvadātāju pārbaudes, kas rada nopietnas problēmas savstarpējā tirdzniecībā un transporta sistēmas darbā.

Viņš pievērš uzmanību arī apstāklim, ka kopš 30.augusta pie Krievijas Kaļiņingradas apgabala robežas tiek īpaši rūpīgi pārbaudīti Lietuvā reģistrētie vieglie automobiļi un šo pārbaužu dēļ Ārlietu ministrija bijusi spiesta ieteikt Lietuvas iedzīvotājiem atturēties no mazsvarīgiem braucieniem uz Kaļiņingradas apgabalu.

"Šie soļi ir nepamatoti un diskriminējoši, tie negatīvi ietekmē tiklab Lietuvas, kā visas ES transporta un tirdzniecības sistēmas konkurētspēju," raksta Linkevičs. "Krievija, stājoties Pasaules tirdzniecības organizācijā, apņēmusies atturēties no soļiem, kas nav savienojami ar PTO līgumu, taču pašreizējā Krievijas rīcība liecina par pretējo."

Viņš paudis cerību, ka EK aicinās Krieviju ievērot savas starptautiskās saistības un izbeigt diskriminējošas darbības pret Lietuvas fiziskajām un juridiskajām personām.

Tikmēr premjerministrs Aļģirds Butkevičs Lietuvas Radio apliecinājis, ka "norisinās tiešas telefonsarunas ar Krievijas varas iestādēm un diplomātiskajiem pārstāvjiem", bet nekādas konkrētas atbildes vēl neesot saņemtas.

Lietuvas Ārlietu ministrija šomēnes jau divas reizes uzaicinājusi Krievijas vēstnieku Viļņā Vladimiru Čhikvadzi sniegt paskaidrojumus par šo situāciju un 13.septembrī bija sarīkojusi starpinstitucionālu apspriedi par Krievijas rīcību.

Pirmdien ārlietu ministrs Linkevičs norādīja, ka Lietuva negrasās uzsākt ekonomisko karu ar Krieviju. "Atriebšanās neko nedos, jo ekonomiskais karš nenāks par labu nedz mums, nedz Krievijai," teica Linkevičs.

Vienlaikus ministrs piebilda, ka pašreiz uz robežas nekas nav mainījies, viss turpinās tādā pašā garā kā pirms divām nedēļām, un paskaidrojumi vēl arvien nav sniegti. Saskaņā ar Krievijas pārstāvju teikto šādas situācijas iemesls esot programmatūras nomaiņa uz robežas un tās esot pagaidu grūtības. Taču Lietuvas kravas nebūt neiestrēgst pie robežas, bet gan iekšzemes muitas punktos, tādēļ cieš gan pārvadātāji, gan kravu sūtītāji, kam draud klientu un izcīnītās tirgus daļas zaudēšana.

Lietuvā jau izskanējušas bažas arī sakarā ar Krievijas galvenā sanitārā ārsta Genādija Oņiščenko svētdien sniegto paziņojumu, ka tikšot pastiprināta no Lietuvas ievesto piena produktu kvalitātes un drošības kontrole, jo produkcijā esot atrastas antibiotikas.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests pirmdien gan norādīja, ka nav saņēmis no atbildīgajām Krievijas institūcijām nekādus oficiālus paziņojumus par lietuviešu piena produktu neatbilstību normatīviem un pagaidām nevienam Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumam nav noteikti eksporta ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!