Foto: DELFI

Piektdien lidostas "Rīga" padomes pieņemtais lēmums atsaukt no valdes tās priekšsēdētāju Andri Liepiņu un valdes locekli Ilmāru Upenieku ir Satiksmes ministrijas (SM) spiediena rezultāts, sacīja lidostas "Rīga" padomes loceklis Tālis Linkaits, kurš piektdien balsoja pret atlaišanu.

Linkaits norādīja, ka konkrētais lēmums ir ar politisku zemtekstu. "Šodien pats redzēju, kā tika izdarīts spiediens no SM uz padomes priekšsēdētāju. Līdz ar to man nav nekādu ilūziju, ka šim lēmumam ir politisks zemteksts," atzina Linkaits.

Linkaits kā neatkarīgais padomes loceklis balsoja pret šo lēmumu. Viņš skaidroja, ka bijis pret padomes lēmumu atsaukt no valdes Liepiņu un Upenieku, jo, viņaprāt, Liepiņa vadības laikā lidosta "Rīga" panākusi kvalitatīvu izrāvienu vairākās jomās – pārvaldībā un stratēģiskajos jautājumos. Tāpat esot atrisināti vairāki juridiski jautājumi, kā arī ievērojami uzlabota lidosta attīstības perspektīva.

Saistībā ar lidostas "Rīga" iekšējā audita rezultātiem Linkaits norādīja, ka audits veidots tendenciozi. "Auditā ir atlasīti atsevišķi iepirkumi, kas ir darīts tendenciozi," atzina Linkaits, piebilstot, ka no šī audita nevar secināt, ka lidostai būtu būtiskas problēmas pārvaldībā. Tāpēc audits nevarētu būt saistāms ar akcionāru neuzticību valdes priekšsēdētājam Liepiņam.

Komentējot akcionāru neuzticību valdes loceklim Upeniekam, Linkaits teica, ka padome nav tā, kas var izvērtēt, vai ir notikuši kādi pārkāpumi. "Tas jādara tiesībsargājošajām iestādēm."

Kā ziņots, no lidostas "Rīga" valdes atsaukts tās valdes priekšsēdētājs Liepiņš un valdes loceklis Upenieks, apliecināja lidostas padomes priekšsēdētājs Kanels.

Lēmums stāsies spēkā, kad to apstiprinās akcionāru sapulce, piebilda lidostas padomes priekšsēdētājs. SM valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa informēja, ka akcionāru sapulce notiks pirmdien, 20. jūnijā.

Liepiņš iepriekš jau atzina, ka viņam nav skaidri ne lidostas "Rīga" iekšējā audita pārmetumi, ne arī lidostas padomes priekšsēdētāja Jura Kanela teiktais par iemesliem, kāpēc no valdes atsaukts viņš un valdes loceklis Upenieks.

Vakar Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka lidostā "Rīga" veikts iekšējais audits, kurā atklāts, ka iepirkuma procedūras lidostā nenotiek, ievērojot saimniecisku rīcību ar kapitālsabiedrības līdzekļiem.

Lidostas "Rīga" iekšējā audita ziņojumā norādīts uz vairākiem pārkāpumiem, piemēram, šī gada pavasarī noslēgts 700 000 eiro vērts līgums ar SIA "Velve", kura bijušais valdes loceklis ir pašreizējas lidostas valdes loceklis Upenieks.

Audits atklāj arī iespējamu personisko interešu īstenošanu cita lidostas valdes locekļa – Andra Liepiņa – darbībās – lidostas valde slēgusi līgumu ar "Latvijas aviācijas asociāciju", pasūtot 7000 eiro vērtu pētījumu par Latvijas aviācijas ietekmi uz tautsaimniecību. Liepiņš ir šīs biedrības padomes priekšsēdētājs. "Latvijas aviācijas asociācija" gan noliedz šo pārmetumu un norāda, ka nav noslēgusi līgumu vai saņēmusi atlīdzību no lidostas "Rīga" par Latvijas aviācijas ietekmes uz tautsaimniecību pētījumu, informē biedrības valdes loceklis Artūrs Kokars.

Kā norādīja SM, ziņojums ir saņemts un iesniegts izvērtēšanai lidostas padomei, kurai savs vērtējums jāsniedz līdz jūnija beigām.

Iekšējais audits tapis Gitas Sirmās vadībā, kas uzsākusi darbu SM, kad par ministru kļuva Uldis Augulis (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!