Foto: Publicitātes foto
Iespējams, piektdien, 17.jūnijā, tiks atlaista lidostas "Rīga" valde, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, vēsta LTV.

Atlaišanas iemesls ir iekšējā auditā konstatētais. LTV rīcībā nonākušais lidostas iekšējā audita ziņojums liecina, ka iepirkuma procedūras lidostā "Rīga" nenotiek, ievērojot saimniecisku rīcību ar kapitālsabiedrības līdzekļiem. Lidostas "Rīga" padome audita rezultātus pagaidām nekomentē un gatavojas par tiem iztaujāt lidostas valdes locekļus.

Korupcijas, valsts amatpersonas ētikas neievērošanas, kā arī nelikumīga un nelietderīga finanšu izlietojuma riski izgaismoti starptautiskās lidostas "Rīga" iekšējā audita ziņojumā. Kā viens no piemēriem minēts šī gada pavasarī slēgtais 700 tūkstošus eiro vērtais līgums ar būvniecības uzņēmumu SIA "Velve", kura valdē vēl 2014.gadā darbojies arī pašreizējais lidostas "Rīga" valdes loceklis Ilmārs Upenieks. Veiktais audits norāda uz interešu konflikta risku.

Tikmēr pats Upenieks uzsver, ka SIA "Velve" remontdarbu veikšanai izvēlēta iepirkuma konkursa kārtībā un viņš pats nekādi nav ietekmējis procedūras rezultātu: "Lidostā "Rīga" viens cilvēks nevar pieņemt lēmumus par kāda apakšuzņēmēja piesaisti. Ja es neesmu pārkāpis likumu un zemākā cena ir vinnējusi, un iepirkuma komisija ir akceptējusi, kā es varu balsot savādāk? Man jau "Velve" nekad nav piederējusi, es biju valdē līdz 2014. gada februāra beigām."

Auditā pieminēts arī vēl viens lidostas valdes loceklis Andris Liepiņš, norādot uz iespējamu personisko interešu īstenošanu, lidostas valdei slēdzot līgumu ar "Latvijas aviācijas asociāciju". Lidosta tai pasūtījusi 7000 eiro vērtu pētījumu par Latvijas aviācijas ietekmi uz tautsaimniecību. Liepiņš ir šīs biedrības padomes priekšsēdētājs.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) aizņemtības dēļ atteicās sniegt savu viedokli par audita secinājumiem. Tikmēr Satiksmes ministrijā apstiprina – ziņojums ir saņemts un iesniegts izvērtēšanai lidostas padomei, kurai savs vērtējums jāsniedz līdz jūnija beigām.

Audits tapis Gitas Sirmās vadībā. Viņa darbu Satiksme ministrijā sāka, kad par ministru kļuva Uldis Augulis. Pirms tam viņa bija audita nodaļas vadītāja tobrīd labklājības ministra Ulda Auguļa pārraudzītajā Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!