Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" plāns iegādāties Krievijā ražotās lidmašīnas "Sukhoi Superjet" ir ļoti negatīvi vērtējams, intervijā LNT sacīja bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Atbildot uz jautājumu, kā vērtē plānu iegādāties "Sukhoi" lidmašīnas, Matīss atbildēja, ka "ļoti negatīvi".

"Mums nevajadzētu būt pirmajai kompānijai rietumos, kas izmanto šo lidmašīnu. Vairāk jāremontē, nekā iespējams lidot," kritiski izteicās bijušais satiksmes ministrs.

Runājot par nākamnedēļ gaidāmo Saeimas balsojumu, un to, vai deputāti atbalstīs valsts aizdevuma sniegšanu "airBaltic", Matīss minēja, ka, ja par šo naudu tiks pirktas "Sukhoi", tad viņš šādu lēmumu nevarēs atbalstīt.

"Nekādā gadījumā neatbalstītu to, ja par šo naudu tiktu iegādātas austrumos ražotās lidmašīnas, "Sukhoi" rezerves ir ļoti sarežģītas," sacīja eksministrs.

Viņš arī sacīja, ka, ja Saeima nolems neatbalstīt valdības izraudzīto investoru un "Sukhoi" lidmašīnas netiks iegādātas, nekāda traģēdija nenotikšot'.

"Lidmašīnu iegāde vienkārši tiks atlikta līdz jauna investora atrašanai," sacīja Matīss.

Ziņots, ka valdība aiz slēgtām durvīm 3. novembrī pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam attiecīgo aizdevumu kapitalizējot.

Līdz ar šo darījumu paredzēts, ka attiecīgā privātā investora Latvijā dibināts uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" kapitāldaļu, savukārt valstij stratēģiskā investora piesaistes gadījumā būs tiesības attiecīgas akcijas izpirkt. Par dažādiem nosacījumiem, ko investors sagaida no valsts, tostarp iespēju pārdot vairākas Krievijā ražotas lidmašīnas "Sukhoi Superjet", paredzēts diskutēt, strādājot pie akcionāru līguma. Pats investors gan paudis, ka viņa ieguldījums "airBaltic" nav atkarīgs no tā, vai aviokompānija iegādāsies attiecīgās lidmašīnas.

Tāpat valdība lēmusi, ka akcepts aizdevumam "airBaltic" jādod arī Saeimai, ko pagaidām plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu. Tiesa gan, pastāv bažas, vai Saeimā ir atbalsts investora piesaistei "airBaltic" un aizdevumam no Valsts kases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!