Foto: F64

Bijušais satiksmes ministrs, tagad deputāts Anrijs Matīss (V) nav pārliecināts, ka nacionālās aviokompānijas "airBaltic" valde ievēros akcionāru līgumā paredzēto liegumu iegādāties militāri rūpniecisko kompleksu produkciju.

Pēc Saeimas sēdes, skaidrojot žurnālistiem savu balsojumu - atturēšanos -, lemjot par aizdevumu "airBaltic", Matīss norādīja, ka darījuma detaļas nav pietiekami skaidras.

Vienlaikus "airBaltic" kopumā ir nepieciešams finansējums attīstībai un flotes nomaiņai, tāpēc Matīss nav balsojis pret. "Es vienmēr esmu bijis pret šo konkrēto investoru un darījumu, kas paredzētu dažādus apšaubāmus nosacījumus," teica Matīss.

Viņš vērsa uzmanību uz Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) iepriekš atzīto, ka valdība nevar ietekmēt uzņēmuma valdes lēmumus. "Saeimas lēmumā ietvertā informācija vai vēlējums nekādā veidā nav saistošs uzņēmuma valdei," sacīja Matīss.

Vienīgais instruments, kā nodrošināt to, ka "airBaltic" neiegādājas Krievijas "Sukhoi" lidmašīnas, ir kapitāldaļu turētājam uzdot pārtraukt šo iepirkumu, minēja deputāts.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien piekrita piešķirt 80 miljonu eiro aizdevumu "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai.

Saeimas lēmums atļauj finanšu ministram palielināt noteikto apropriāciju Satiksmes ministrijai līdz 80 miljoniem eiro "Air Baltic Corporation" pamatkapitāla palielināšanai.

Aizdevumu atļauts piešķirt pēc akcionāra līguma parakstīšanas, kas nodrošina, ka darījumam nav negatīvas ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci, kā arī paredz noteikumu, ka "airBaltic" un tās meitassabiedrības nedrīkst iegādāties, nomāt vai jebkādā citā veidā izmantot Eiropas Savienības (ES) vai starptautiskajām sankcijām, kurām pievienojusies Latvija, pakļauto valstu militāri rūpniecisko kompleksu un ar tiem tieši vai netieši saistītu uzņēmumu produkciju.

Pēc valdības sēdes otrdien kompānijas valdes priekšsēdētājs Martins Gauss apliecināja, ka "airBaltic" nelidos ar "Sukhoi Superjet" lidmašīnām.

Tāpat ziņots, ka valdība 3. novembrī atbalstīja "Prudentia" atrasto"airBaltic" finanšu investoru, Vācijas uzņēmēju Montāgu-Girmesu, kurš iegūs 20% "airBaltic" akciju.

Paredzēts, ka Montāgs-Girmess "airBaltic" ieguldīs 52 miljonus eiro, bet no valsts puses kā Valsts kases aizdevums tiks nodrošināti 80 miljoni eiro. Aizdevumu paredzēts kapitalizēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!