Foto: LETA

Nacionālās aviokompānijas ”airBaltic” konvertējamās obligācijas, ko, izpildot valdības lēmumu, ”Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC) 2010. gadā iegādājās par teju 16 miljoniem latu, tagad LRTVC gada pārskatā novērtētas ”nulles vērtībā”.

Par to piektdien, 16. augustā ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta "Panorāmai" apstiprināja, ka, gatavojot gada pārskatu, pēc konsultācijām ar revidentiem, LVRTC ir nolēmis pārvērtēt savā īpašumā esošās "airBaltic" konvertējamās obligācijas. Turklāt uzņēmums jau izveidojis uzkrājumus šo obligāciju vērtībā. Šādi uzkrājumi parasti tiek veidoti parādiem, kas tiek uzskatīti par neatgūstamiem.

LVRTC amatpersonas un arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss gan "Panorāmai" apgalvoja, ka tas, ka gandrīz 16 miljonus latu vērtās "airBaltic" obligācijas LVRTC ir uzrādītas kā bezvērtīgas, vēl nenozīmē, ka aizdevums nacionālajai aviokompānijai tiek uzskatīts par zaudētu.

2015. gadā obligācijas tikšot konvertētas akcijās un tad arī tiks veikts jauns to novērtējums, solīja Matīss.

Nacionālās aviokompānijas "airBaltic" glābšanā valsts pirms trim gadiem ieguldīja 57,6 miljonus latu, šim mērķim izmantojot gan Valsts kases aizdevumu, gan arī uzdodot LVRTC par 15,8 miljoniem latu iegādāties "airBaltic" konvertējamās obligācijas. 2010. gada vasarā toreizējais satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) skaidroja, ka tas bijis teju vienīgais veids, kā ātri nodrošināt "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu.

Tomēr jau 2011. gadā, iesniedzot gada pārskatu par 2010. gadu, LVRTC norakstīja "airBaltic" obligāciju vērtību 7,4 miljonu latu apmērā un sāka veidot uzkrājumus pret iespējamiem zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!