Foto: Publicitātes foto
Parīzes memoranda par ostas valsts kontroli (PMoU) komiteja atzinusi Latvijas kuģus par drošiem, pavēstīja Latvijas Jūras administrācijā.

PMoU komiteja ir publiskojusi 2016. gada kuģu inspekciju rezultātus un jauno kuģu karogu valstu izkārtojumu "baltajā", "pelēkajā" un "melnajā" sarakstā 2017. gada 1. jūlijā. Latvija saglabā vietu "baltajā" sarakstā.

"Baltajā" sarakstā ir iekļautas valstis, kuru kuģi ir droši, ar zemu riska pakāpi, "pelēkajā" - vidēja un "melnajā" - augsta riska kuģu valstis. Pavisam šajos sakastos iekļautas 73 valstis, šogad "baltajā" sarakstā palikušas 42, "pelēkajā" 19 un "melnajā" 12 valstis.

Latvija "baltajā" sarakstā ieņem 26. vietu, Igaunija – 28., bet Lietuva atrodas "pelēkā" saraksta ceturtajā pozīcijā. "Baltajā" sarakstā bez Latvijas ir vēl piecas valstis, kuru kuģi laikā no 2014. līdz 2016. gadam nav aizturēti ārvalstu ostās – Francija, Īrija, Igaunija, Saūda Arābija un Kazahstāna.

"Tas, kādā sarakstā un kurā vietā valsts atrodas, ir atkarīgs no ārvalstu ostās veikto inspekciju un konstatēto pārkāpumu vai kuģu aizturēšanas skaita. Valstīm, zem kuru karoga reģistrēts maz kuģu - kā Latvijai - ir grūti saglabāt vietu "baltajā" sarakstā, jo, lai no tā "izkristu", pietiek pat ar vienu aizturēšanu. Savukārt valstīm ar lielu floti var tikt aizturēti pat vairāki simti kuģu. Taču šā gada maijā Kanādā notikušajā Parīzes un Tokijas saprašanās memoranda par ostas valsts kontroli kopējā ministru sanāksmē beidzot izdevies panākt, ka PMoU sarakstu aprēķināšanas metodika tiks pārskatīta. Šādas vienošanās panākšana prasījusi vairākus gadus un vairāku valstu, tai skaitā Latvijas, intensīvu darbu," klāstīja administrācijas pārstāvji.

PMoU tika izveidots 1982. gadā ar mērķi nodrošināt vienotu pieeju ostas valsts kontroles jautājumiem. Latvija ir memoranda dalībvalsts no 2005. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!