Foto: LETA

Plakātu izgatavošana un uzstādīšana ar informāciju par ceļu maksas ieviešanu uzņēmumam "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) izmaksājusi 72 266 eiro, informēja uzņēmumā.

LVC esot izsludinājis konkursu par šo ceļa zīmju projektēšanu, uzstādīšanas vietu saskaņošanu, ceļa zīmju izgatavošanu un uzstādīšanu, un tajā uzvarējusi kompānija SIA "M2".

Patlaban visas zīmes jau esot uzstādītas, un to izvietošanas procesā nekādas aizķeršanās neesot bijušas.

Satiksmes ministrijā informēja, ka patlaban informatīvie plakāti par nodevas ieviešanu izvietoti uz visiem galvenajiem autoceļiem iebraucot Latvijā, kā arī Rīgas, Ventspils un Liepājas ostās.

"M2" dibināta 1994.gadā, un pērn tā strādājusi ar 10,72 miljonu eiro apgrozījumu, savukārt peļņa bijusi - 97 557 eiro.

Kā ziņots, no 1.jūlija Latvijā tiek ieviesta autoceļu lietošanas nodeva kravas transportlīdzekļiem, ko paredz Autoceļu lietošanas nodevas likums.

Autoceļu lietošanas nodevas likums Saeimā tika pieņemts 2008.gada 11.decembrī, tādējādi pārņemot Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada un 2006.gada direktīvas, kuras noteica infrastruktūras lietošanas maksu smagajiem kravas transportlīdzekļiem. Saeima, veicot grozījumus 2010.gada decembrī, nolēma, ka likuma spēkā stāšanās tiek noteikta 2014.gada 1.janvārī, taču pēc tam nodevas ieviešanas termiņš tika pagarināts par pusgadu.

Nodeva attiecas uz tiem kravas transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām un kuri paredzēti vai tiek izmantoti kravu autopārvadājumiem, un šo nodevu būs jāmaksā arī par ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Nodevas likmes aprēķinātas atkarībā no transportlīdzekļa pilnas masas, asu skaita, dzinēja ekoloģiskās klases, tās diferencētas pēc ceļu tīkla lietošanas ilguma - viena diena, viena nedēļa, viens mēnesis (30 dienas) un viens gads.

Autoceļu lietošanas nodevas likumā noteikti tie valsts galveno autoceļu posmi, par kuru lietošanu maksājama minētā nodeva. Ieņēmumus no nodevas plānots novirzīt autoceļu uzturēšanai, atjaunošanai un attīstībai.

Satiksmes ministrija vērš uzmanību, ka šī nodeva neattieksies uz vieglajiem automobiļiem un autobusiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!