Foto: DELFI

Rīgā notikušajā Āzijas un Eiropas valstu (ASEM) transporta ministru sanāksmes laikā pieņemta Rīgas deklarācija, kas paredz stiprināt sadarbību starp Eiropu un Āziju transporta un loģistikas jomās, portālu "Delfi" informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Dokuments paredz dalībvalstu apņemšanos stiprināt sadarbību, izveidojot integrētu, ilgtspējīgu un efektīvu sauszemes transporta sistēmu.

"Eiropas transporta politikai jābūt vērstai ne tikai uz Eiropas iekšējās transporta sistēmu un savienojumu attīstību ar ģeogrāfiski tuvākajiem reģioniem, bet tai ir arī pilnībā jāatspoguļo pārrobežas piegāžu ķēžu pārvaldības globālo raksturu, īpaši starp pasaules diviem lielākajiem tirdzniecības partneriem – Eiropu un Āziju," sanāksmes atklāšanas runā norādījis satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

ASEM sanāksmē ministri pārrunājuši kopējo vīziju transporta savienojumu attīstības jautājumā starp Eiropu un Āziju, uzsverot šo reģionu savienojamības lielo nozīmi, kas tiešā veidā ietekmējot ekonomisko labklājību un ilgtspējīgu attīstību.

Tāpat tikšanās laikā dalībnieki izteikuši atbalstu iecerei paplašināt transporta tīklus, lai pielāgotos augušajiem tirdzniecības apjomiem starp Āziju un Eiropu, it īpaši attiecībā uz Trans-Eirāzijas sauszemes transporta koridoriem kā alternatīvai vai papildinājumam tradicionālajiem okeāna maršrutiem.

Sanāksmes laikā uzsvērta arī pieaugošā loma uz Trans-Eirāzijas dzelzceļa savienojumu balstītām piegāžu ķēdēm, kas devušas impulsu jauna veida inovācijām multimodālā un intermodālā loģistikā.

ASEM ministru sanāksmē, tikās ASEM transporta ministri, Eiropas Komisijas pārstāvji un citas ES amatpersonas, kā arī citu starptautisko institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvji, uzņēmēji, loģistikas kompānijas un lielākie kravu pārvadātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!