Foto: Publicitātes foto

Rīgas brīvostas pārvalde slēgs izlīgumu ar Konkurences padomi (KP) strīdā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ostā sniedzot velkoņu pakalpojumus, kas paredz trijos gadus soda naudā samaksāt 600 tūkstošus eiro, sacīja brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks, komentēt plašsaziņas līdzekļos izskanējušo, ka KP piemērojusi ostai 1,5 miljonu eiro sodu.

Viņš norādīja, ka jau vairākus gadus ilgst diskusija par to, vai ostas sniegtie velkoņu pakalpojumi atbilst Konkurences likuma prasībām. Patlaban valsts un brīvostas interesēs esot noslēgt izlīgumu.

Vienlaikus Ameriks uzsvēra, ka Rīgas brīvosta nepiekrīt un tās viedoklis atšķiras no KP formulējumiem izlīgumā par attiecīgo pārkāpumu fiksēšanu, jo uzskata, ka tas ir nacionālās drošības jautājums - no velkoņu un loču pakalpojumu sniedzēja ir atkarīga ostas darbībā. Līdzīgu sūdzību KP izvērtētājai skatījusi un noraidījusi Eiropas Komisija. "Par to neviens īpaši neaizdomājas," sacīja Ameriks, atzīmējot, ka visas NATO kravas, kas tiek vestas caur Rīgas ostu, arī ir nacionālās drošības jautājums.

Tomēr, pēc viņa teiktā, Rīgas brīvosta, lai publiskajā telpā neradītu diskusiju, parakstīs izlīgumu ar KP. "Tālāk risināsim kā šie velkoņi, kas ostai ir vajadzīgi, tālāk darbosies - vai tie tiks nodoti Jūras administrācijai vai risināsim jautājumu ar Satiksmes ministriju citā veidā. Jebkurā gadījumā skaidrs ir viens - mums ir ļoti svarīgi, lai netiktu apdraudēta Rīgas brīvostas darbība," teica ostas valdes priekšsēdētājs.

Rīgas Brīvostas valdes locekļi ir apstiprinājuši izlīgumu ar KP un uzdevušu to parakstīt brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam, kas ir jāizdara līdz 19. jūnijam.

Žurnāla "Ir" portāls "irir.lv" otrdien, 9. jūnijā, vēstīja, ka, saskatot dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, KP sodījusi Rīgas brīvostu, liedzot tai turpmāk sniegt velkoņu pakalpojumus un liekot valstij samaksāt 1,5 miljonu eiro sodu. Rīgas brīvostai līdz 31.decembrim ir jāpārtrauc velkoņu pakalpojumu sniegšana. Tomēr ir iespējama soda mīkstināšana, ja brīvosta līdz 19.jūnijam saskaņos un parakstīs ar KP izlīgumu šajā lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!