Foto: F64

Valstij nebūtu jāatņem līdzekļi nabadzīgākām pašvaldībām un jāpārdala papildu līdzekļi Rīgas transportam, norāda transporta eksperts Tālis Linkaits.

Viņš uzskata, ka drīzāk būtu jāveicina kopīgas sabiedriskā transporta sistēmas veidošana Rīgas un Pierīgas pašvaldībām, kā tas notiek, piemēram, Berlīnē-Brandenburgā. Būtu jārada mehānisms, ka Pierīgas pašvaldības apmaksā daļu no "Rīgas satiksmes" izmaksām, ja viņu teritorijā iebrauc "pilsētas" autobuss.

Uz jautājumu, vai valstij ir jāmaksā papildus tam, ko valsts jau dotē, - pārvadājumu zaudējumu kompensēšanai pilsētas transportā un dotācijai par invalīdu pārvadāšanu, eksperts norāda, ka "treknajos" gados bija vēl papildu dotācija Rīgai par pārvadājumiem, uz ko pašlaik atsaucas Rīgas dome. Šo dotāciju noņēma taupības pasākumu un vienotas transporta politikas iespaidā - aptuveni 2009.gadā.

Vērtējot Rīgas vēlmi saņemt papildus 15 miljonus no valsts, eksperts norāda, ka tik lielas summas valsts budžets papildus izdalīt pašlaik un tuvākajos gados nevarēs.

Kā ziņots, Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja atbalstīja papildināto šā gada pašvaldības budžeta projektu, pašvaldības dotācijā "Rīgas satiksmei" šogad piešķirot 88,6 miljonus eiro.

Bez pašvaldības dotācijas 88,6 miljonu eiro apmērā 5,2 miljoni eiro "Rīgas satiksmei" tiks piešķirti no valsts, tādējādi kopumā šā gada dotācijā uzņēmumam saņemot 92,8 eiro.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka valdība tā arī nav piekritusi sadarboties ar Rīgas domi pilsētas sabiedriskā transporta finansēšanā, kā arī to, ka ir traucēts piemērot atšķirīgus apmaksas noteikumus rīdziniekiem un nerīdziniekiem, no šī gada 1.februāra stāsies spēkā jaunas biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā.

Pēc "Rīgas satiksmes" izmaksu aprēķiniem, jaunā pilnās biļetes cena Rīgas sabiedriskajā transportā no februāra būs 1,15 eiro. Tas nozīmē, ka ikvienam cilvēkam, kurš neietilpst kādā no pasažieru kategorijām, kam dome noteikusi atlaides, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas biļete maksās 1,15 eiro. Savukārt, biļeti pērkot pie vadītāja, tā maksās divus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!