Foto: Itar-Tass/Scanpix

Lai papildinātu Latvijas un Krievijas divpusējo līgumu bāzi, patlaban tiek gatavots nolīgums par tiešo starptautisko dzelzceļa satiksmi, informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Ceturtdien notikušajā Latvijas - Krievijas starpvaldību komisijas Transporta darba grupā kā pozitīva tendence tika atzīmēta dzelzceļa kravu pārvadājumu pieaugums starp Latviju un Krieviju. Tāpat puses pārrunāja jautājumu par Latvijas - Krievijas robežšķērsošanas procedūru paātrināšanu, kas ļautu samazināt pasažieru vilciena Rīga-Maskava kustības laiku. No 1.oktobra sāks darboties elektroniskā informācijas apmaiņas sistēma, kas uzlabos sadarbību starp abu valstu dzelzceļa kompānijām, pārvadājot kravas pāri Latvijas-Krievijas robežai.

Darba grupas vadītāji arī atzīmēja autopārvadājumu svarīgo lomu, attīstot abu valstu sadarbību transporta jomā. Puses vienojās, ka ar autopārvadājumiem saistītie jautājumi, kā arī rezultāti par iepriekšējo laika periodu, tiks apspriesti nākamajā Latvijas - Krievijas kopējās komisijas sanāksmē par starptautisko autopārvadājumu jautājumiem šī gada otrajā pusē.

Kā skaidro Satiksmes ministrijā, darba grupas pārstāvji atzinīgi novērtēja 2013.gada novembrī parakstīto sadarbības memorandu starp abu valstu atbildīgajām struktūrām, kas atbild par autoceļu infrastruktūras uzturēšanu un attīstību. Memorands paredz informācijas apmaiņu starp abu valstu kompetentajām iestādēm par ceļu infrastruktūras būvniecību, remontdarbiem, kā arī uzturēšanas darbiem uz autoceļa Rīga-Maskava. Tika uzdots attiecīgiem dienestiem šī gada otrā pusē veikt kopīgu autoceļu infrastruktūras apsekošanu, lai identificētu būtiskākos risināmos posmus.

Puses informēja par panākto darbā pie memoranda projekta par sadarbību Baltijas jūrā cietušo cilvēku meklēšanā un glābšanā, kā arī atzīmēja pozitīvo attīstību aviopasažieru pārvadājumu jomā, īpaši maršrutā Rīga-Maskava.

Tāpat tika panākta vienošanās projekta Ziemeļu dimensijas transporta un loģistikas partnerības ietvaros sākt kopīgu pētniecības projektu par Latvijas - Krievijas transporta ķēdēm, kuras ietvaros tiks izanalizēta visu veidu transporta savienojumu stāvoklis, izstrādātas prognozes kravu plūsmām, uz kā varētu saskaņot turpmāk veicamos darbus, lai transporta koridori abās robežas pusēs attīstītos harmoniski.

Puses arī apsprieda iespējamo sadarbību starp abu valstu jūras ostām. Latvija informēja par lielākajiem pēdējā laikā ostās realizētajiem investīciju projektiem, kā arī par to, ka līdz 2035.gada beigām pagarināts nodokļu atvieglojumu periods brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās un aicināja Krievijas pusi izmantot šīs iespējas.

Starpvaldību komisijas darba grupu vadīja SM valsts sekretāra vietnieka Uldis Reimanis un Krievijas Transporta ministra padomnieks Jurijs Petrovs.

Nākamā abu valstu starpvaldību komisijas Transporta darba grupas sanāksme notiks Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!