Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Īrijas zemo cenu aviokompānija "Ryanair" ceturtdien atteikusies izmaksāt kompensācijas pasažieriem, kuru reisi šonedēļ tikuši atcelti lidsabiedrības darbinieku streiku dēļ, šādu lēmumu skaidrojot ar ārkārtējiem apstākļiem.

"Ryanair" trešdien un ceturtdien Eiropā atcēlusi aptuveni 600 lidojumus saistībā ar stjuartu divu dienu streikiem Spānijā, Portugālē, Beļģijā un Itālijā, ietekmējot apmērām 50 000 pasažieru ceļojumu plānus. Ceturtdien atcelts arī "Ryanair" reiss no Rīgas uz Žironas lidostu netālu no Barselonas.

Eiropas Savienības (ES) tiesību akti nosaka, ka reisa atcelšanas gadījumā aviokompānijai katram pasažieriem jāmaksā 250 līdz 600 eiro atkarībā no lidojuma attāluma, tomēr kompensācija nav jāmaksā ārkārtēju apstākļu gadījumā.

""Ryanair" pilnībā ievēro ES tiesību aktus. Taču, tā kā šie lidojumi tika atcelti ārkārtas apstākļu dēļ, kompensāciju izmaksa nav paredzēta," skaidro lidsabiedrība.

Aviosabiedrība norāda, ka kompensācijas netiek izmaksātas, kad "arodbiedrība rīkojas nesaprātīgi un pilnībā ārpus lidsabiedrības kontroles".

Arodbiedrības visās četrās valstīs pieprasa, lai "Ryanair" savu personālu nodarbinātu saskaņā ar to valstu nacionālo likumdošanu, kur uzņēmums darbojas, nevis atbilstoši Īrijas likumiem.

Arodbiedrības arī pieprasa, lai ar brīvā līguma darbiniekiem līgumi tiktu slēgti uz tādiem pašiem nosacījumiem kā ar "Ryanair" pastāvīgajiem darbiniekiem. "Ryanair" darbinieki arī vēlas, lai uzņēmums atzītu pilotu un stjuartu arodbiedrības, jo līdz šim lidsabiedrība to dara vienīgi Lielbritānijā, Vācijā un Itālijā.

"Ryanair" nākamnedēļ sagaida vēl viens streiks, ko paredzējuši rīkot Īrijā bāzētie piloti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!