Foto: DELFI

Satiksmes ministrija (SM) ar valdības atbalstītu lēmumu otrdien no Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) Latvijas pārņemusi nacionālās aviokompānijas "airBaltic" konvertējamās obligācijas 22,5 miljonu eiro apmērā, sacīja ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Viņš norādīja, ka otrdien notika "airBaltic" akcionāru sapulce, kurā nolemts veikt konvertējamo obligāciju denomināciju no latiem pret eiro un sākt uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanas procesu. Tiesa gan, kompānijas pamatkapitāla palielināšanas pabeigšana juridiski būs iespējama, kad būs skaidrība par atlikušo "airBaltic" obligāciju 20,19 miljonu eiro apmērā īpašumtiesībām, saistībā ar kurām turpinās vairākas tiesvedības.

SM prognozē, ka tiesvedības varētu tikt pabeigtas triju mēnešu laiku. Pēc tam arī "airBaltic" pamatkapitāla palielināšana varētu tikt pabeigta. Patlaban kompānijas pamatkapitāls ir 82,635 miljoni eiro.

Ozoliņš stāstīja, ka pēc pamatkapitāla palielināšanas "airBaltic" būs pievilcīgāks potenciālajiem investoriem, tostarp tāpēc, ka būs skaidrība par kompānijas akcionāru struktūru.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss iepriekš paudis, ka notiek darbs, lai "airBaltic" akcijas, par kuru īpašumtiesībām nav skaidrība, nonāktu valsts īpašumu.

"airBaltic" 2014.gada pārskatā pieejamā informācija liecina, ka konvertējamās obligācijas 22,5 miljonu eiro apmērā pieder LVRTC, savukārt bijušais "airBaltic" akcionārs "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) norādīts par pēdējo obligāciju 20,19 miljonu eiro apmērā turētāju ar piebildi, ka uz attiecīgo obligāciju īpašumtiesībām pretendē vairākas personas.

Jau rakstīts, ka "airBaltic" obligācijas 20,19 miljonu eiro apmērā no BAS sākotnēji pārgāja uzņēmuma "Veriko", savukārt vēlāk – kompānijas "Sevra" īpašumā, kas tās ieķīlājusi "Norvik bankā". Par attiecīgo obligāciju īpašumtiesībām turpinās tiesvedības.

Aviokompānijas obligācijas 30 miljonu latu (42,69 miljonu eiro) vērtībā emitētas 2010.gada aprīlī.

"airBaltic" ir dibināts 1995.gadā un pašlaik apkalpo vairāk nekā 60 galamērķu no mītnes bāzes Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!