Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas valdes loceklis Raimonds Lejnieks-Puķe vērsies Satversmes tiesā (ST) apstrīdējis Jelgavas domes lēmumu par paaugstinātu sabiedriskā transporta biļešu cenu, norēķinoties skaidrā naudā, informēja pats Lejnieks-Puķe.

Viņš ir pārliecināts, ka domes lēmumā saskatāmas diskriminācijas pazīmes, jo, pērkot biļeti ar bankas karti, tā izmaksās 85 centus, bet, norēķinoties skaidrā naudā – 1,50 eiro.

Iesniegumā ST viņš atsaucas uz Satversmes 91. pantu, kas nosaka visu cilvēku vienlīdzību likuma un tiesas priekšā un to, ka cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

"Pieņemot šādu lēmumu, Jelgavas dome nostāda cilvēkus, kuri dažādu iemeslu dēļ nelieto bankas un cita veida maksājumu kartes, neizdevīgākā situācijā salīdzinājumā ar pārējiem. Turklāt visā Latvijā ar likumu ir noteikts, ka vienīgais oficiālais maksāšanas līdzeklis ir eiro. Pagaidām ar likumu nav atcelti skaidras naudas norēķini, un līdz ar to ar šādu lēmumu Jelgavas dome rada atšķirīgu attieksmi pret cilvēkiem, kas veic norēķinus skaidrā naudā," iesniegumā norāda Lejnieks-Puķe.

Pieteicējs iepriekš ir vērsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā ar lūgumu atcelt Jelgavas domes lēmumu, taču no ministrijas saņēmis noraidošu atbildi.

Jau vēstīts, ka iepriekš Lejnieks-Puķe sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sāka parakstu vākšanu, lai Jelgavas sabiedriskajā transportā atjaunotu mēnešbiļetes, kā tas bija līdz 2016.gada jūlijam. Viņš norādījis, ka pašreizējā sistēma cilvēkam, kurš pilsētā bieži pārvietojas ar sabiedrisko transportu, ir ļoti neizdevīga.

Tāpat vēstīts, ka no oktobra, pērkot Jelgavas sabiedriskā transporta biļeti par skaidru naudu, jāmaksā pusotru eiro pašreizējā eiro vietā, bet cena par braucienu, norēķinoties ar Jelgavas skolēnu apliecību, Jelgavas iedzīvotāja karti, "VISA" vai "MasterCard" norēķinu karti, netika mainīta un ir 85 centi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!