Foto: LETA

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par zaudējumu kompensēšanas sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem normatīvā regulējuma atbilstību Satversmei, informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Sūdzību tiesā iesnieguši uzņēmumi "Jelgavas autobusu parks" un "Nordeka", norādot, ka tie publisku konkursu kārtībā ir ieguvuši tiesības laikā no 2009.gada līdz 2020.gadam sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus. Līgumu slēgšanas laikā spēkā esošais normatīvais regulējums paredzēja, ka pasažieru pārvadātājiem tiek kompensēti visi zaudējumi, kas rodas saistībā ar pakalpojumu sniegšanu. Savukārt izmaiņas normatīvajā regulējumā kompensācijas apmēru ierobežojot. Abi uzņēmumi uzskata, ka tiek pārkāpts Satversmes 1. un 105.pants.

Uzņēmumi apstrīdējuši Ministru kabineta noteikumus Nr.341, kas noteic, ka pārvadātājam, kurš sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumu, kompensē zaudējumus, kas radušies, ja ar pakalpojuma sniegšanu saistītās nepieciešamās izmaksas ir lielākas par gūtajiem ieņēmumiem.

Noteikumu 3.punkts, kas ir apstrīdētā norma, noteic, ka šīs izmaksas nedrīkst pārsniegt maksimālās kompensējamās izmaksas, kas noteiktas noteikumu pielikumā. Noteikumu pielikumā ir definēts, kā jāveic zaudējumu aprēķins, izmantojot koeficientus un formulas.

Ministru kabinetam līdz šā gada 13.aprīlim ST ir jāiesniedz atbildes raksts ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir šā gada 13.jūlijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!