Foto: F64

Pērnā gada nogalē Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB) atzinis par nepieļaujamu plānoto Tukuma lidostas darbības paplašināšanu, liecina informācija biroja interneta mājas lapā.

SIA "Tukums Airport" bija paredzējis paplašināt lidostas darbību, nodrošinot regulārus pasažieru pārvadājumus un palielināt pārvadājumu skaitu līdz 3000 pacelšanās/nosēšanās reizēm gadā. Bija iecerēts, ka daļu no plānotajiem  reisiem gadā veidotu regulārie lidojumi, daļu - čarterlidojumi. Lidmašīnu pacelšanās un nolaišanās ir plānota laika posmā no 6 rītā līdz 24 vakarā, bet atsevišķi lidojumi (5%) paredzēti arī laika periodā no 23 līdz 24, kas ir pieskaitāma nakts stundām.

VPVB eksperti atzinuši par pieļaujamu vienīgi esošās Tukuma lidostas ekspluatācijas turpināšanu līdzšinējā apmērā saskaņā ar Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvaldes izdotās B kategorijas piesārņojuma atļaujas noteikumiem.

Tas nozīmē, ka Tukuma lidostu ar tās jauno lidostas termināli un infrastruktūru nevarēs izmantot komerciālo pārvadājumu veikšanai, bet vienīgi lidojumiem diennakts gaišā laika periodā - vasarā no plkst. 8 līdz 22, bet ziemā no plkst. 10 līdz 16 ar privātiem gaisa kuģiem ar maksimālo pacelšanās masu līdz 5,7 tonnām un nepārsniedzot 130 lidmašīnu pacelšanās/nolaišanās reizes gadā, no tiem vasaras periodā lidmašīnu pacelšanās/nolaišanās vidēji 15 reizes mēnesī, bet ziemas periodā - 5 reizes mēnesī.

Gandarījumu par šo lēmumu paziņojumā presei Tukuma iedzīvotāju vārdā paudis Jānis Frišfelds, norādot, ka VPVB atzinums noslēdz Tukuma lidostas darbības paplašināšanas ietekmes uz vidi novērtējuma procesu, kas pēc Tukuma iedzīvotāju sūdzības Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorātam 2011.gada jūlijā tika uzsākts 2012.gada 20.februārī.

Kopumā atzinumā ticis konstatēts, ka Tukuma lidostas darbības paplašināšana var negatīvi ietekmēt gaisa kvalitāti, trokšņa līmeni un nekustamo īpašumu vērtību Tukuma pilsētā, bet SIA "Tukums Airport" ziņojumā šāda ietekme nav adekvāti novērtēta, un ziņojums neatbilst normatīvo aktu prasībām.

Tādējādi Tukuma lidostas darbības paplašināšanas ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras uzdevums nav izpildīts un mērķis nav sasniegts. Pēc Tukuma iedzīvotāju protestiem, ziņojums SIA "Tukums Airport" pārstrādāšanai ticis nodots jau divas reizes, bet, par cik ietekmes uz vidi novērtēšanas process nevar ilgt bezgalīgi, VPVB aizliedz Tukuma lidostas darbības paplašināšanu, atzīmē Frišfelds.

Tāpat Atzinumā VPVB arī konstatējis, ka ietekmes uz vidi ziņojumā norādītais lidojumu skaits, kas faktiski veikts Tukuma lidostā 2011.gadā un 2012.gadā, būtiski pārsniedzis SIA "Tukuma Airport" izdotajā B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujā norādīto atļauto lidojumu skaitu - 130 pacelšanās/nolaišanās reizes gadā.

Attiecīgi 2011.gadā tas bijis 427, bet 2012.gadā - 336. Tātad SIA "Tukums Airport" 2011.gadā un 2012.gadā ir būtiski pārkāpusi tai izdotās piesārņojošās darbības atļaujas noteikumus, pārliecību pauž Tukuma iedzīvotāju grupas pārstāvis.

Frišfelds norāda, ka Tukuma pilsētas iedzīvotāji pauž gandarījumu par to, ka neadekvātais SIA "Tukums Airport" ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums netika akceptēts, un tukumnieku interesēm neatbilstošais lidostas darbības paplašināšanas process nu ir aizliegts.

Viņš arī atzīmē, ka šobrīd "patiesi muļķīgā stāvoklī" nonākusi Tukuma novada dome, kas "nesaprotamā steigā jau 2011.gada 25.augustā bez jebkāda ietekmes uz vidi novērtējuma, pretēji vairāku simtu Tukuma iedzīvotāju protestiem, pieņēma lēmumu atļaut Tukuma lidostas darbības paplašināšanu".

Pieņemot minēto lēmumu, Tukuma novada dome vispār netika rēķinājusies ar Tukuma iedzīvotāju interesēm un Tukuma lidostas darbības paplašināšanas negatīvo ietekmi uz tiem, rezumē Frišfelds. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!