Foto: LETA
Sūtījumu loģistikas pakalpojumu sniedzējiem sūtījumu saturs pakām, bandrolēm un vēstulēm ir nezināms, taču attiecīgo pakalpojumu sniedzēji veic dažādas pārbaužu procedūras ar mērķi nodrošināt starptautisko sūtījumu kontroli, atzina sūtījumu loģistikas pakalpojumu sniedzēji, komentējot kriminālvajāšanas sākšanai nodoto kriminālprocesu pret 1982. gadā dzimušu Latvijas pilsoni, kurš nelegālās interneta vietnēs pasūtījis dažādas narkotiskās vielas un veicis ar tām nelikumīgas darbības.

Sūtījumu pakalpojumu sniedzēja SIA "Omniva" mārketinga vadītāja Ruta Pole teica, ka pasta sūtījumu pakalpojumu sniegšanu regulē Pasaules Pasta konvencija un citi normatīvie akti. Cita starpā, šīs normas nosaka, ka sūtījumu loģistikas pakalpojumu sniedzējiem, sūtījumu saturs pakām, bandrolēm un vēstulēm ir nezināms. Taču, lai nodrošinātu starptautisko sūtījumu kontroli, pakalpojumu sniedzēji veic dažādas pārbaužu procedūras. "Lielākoties tajās tiek iesaistīti speciāli apmācīti suņi. Tāpat gadījumos, kad rodas pamatotas aizdomas par sūtījumu satura likumību, pakalpojumu sniedzēji ir tiesīgi pieaicināt uzraugošo institūciju pārstāvjus, kas var veikt šo sūtījumu papildus pārbaudes," sacīja Pole.

Pēc viņas teiktā, "Omniva" Latvijā ir bijuši precedenti, kur aizdomīgu situāciju gadījumā kompānija ir vērsusies pie uzraugošajām institūcijām papildu pārbaužu veikšanai. "Tā kā visi "Omniva" pakomāti ir aprīkoti ar novērošanas kamerām, nepieciešamības gadījumā, uzraugošajām institūcijām, spējam sniegt detalizētu informāciju," uzsvēra Pole.

Arī VAS "Latvijas pasts" Ārējo komunikāciju vadītāja Gundega Vārpa norādīja, ka "Latvijas pasts" nav tiesībsargājošā institūcija, un uzņēmumam nav tiesību pastāvīgi pārmeklēt vai citādi pārbaudīt ienākošo sūtījumu saturu. "Pasta sūtījumu satura kontrole ir Valsts policijas un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes kompetence, un šajā jomā starp "Latvijas pastu", muitu un policiju notiek cieša un koordinēta sadarbība. Sūtījumu pārbaudes no tiesībsargājošo iestāžu puses tiek īstenotas gan proaktīvi, gan arī gadījumos, kad "Latvijas pasta" darbinieki informē par aizdomīgiem sūtījumiem," viņa sacīja.

Vārpa arī vērsa uzmanību uz to, ka ienākošie pasta sūtījumi jau ir pārbaudīti attiecīgās izsūtītājvalsts un kravu pārvadājumu uzņēmumu kontroles iestādēs, tāpēc problēmas šajos jautājumos rada dažādu valstu atšķirīgais normatīvais regulējums, tajā skaitā, Eiropas Savienībā.

Jau ziņots, ka VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde 29. jūnijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi kriminālprocesu pret 1982. gadā dzimušu Latvijas pilsoni, kurš nelegālās interneta vietnēs pasūtījis dažādas narkotiskās vielas un veicis ar tām nelikumīgas darbības.

Izmeklēšanas laikā izmeklētāji noskaidroja, ka aizdomās turētais vīrietis saņēmis 15 pasta sūtījumus, kuros konstatētas tādas narkotiskās un psihotropās vielas kā MDMA, 3-MMC, kokaīns un hašišs. Visas narkotiskās vielas vīrietis pasūtījis nelikumīgās interneta vietnēs, un sūtījumi piegādāti ar VAS "Latvijas pasts" starpniecību.

Personai sākotnēji piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, kas pēc tam mainīts pret ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!