Foto: Publicitātes attēls

Otrdien Ministru kabineta sēdē atbalstīts triju Baltijas valstu starpvaldību līguma projekts par "Rail Baltica" dzelzceļa savienojuma izveidi, portālu "Delfi" informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Līgumu plānots parakstīt 31. janvārī Tallinā, neformālās Baltijas valstu premjeru tikšanās laikā.

Līguma mērķis ir veicināt Eiropas sliežu platuma publiskās lietošanas dzelzceļa "Rail Baltica" projekta īstenošanu ar vēlmi pilnībā integrēt Baltijas valstis un to galvaspilsētas ES dzelzceļa un transporta tīklos.

Līgums uzsver Baltijas valstu kopīgo mērķi – attīstīt "Rail Baltica" publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūru. Tas apstiprina Baltijas valstu pausto apņemšanos projektu realizēt līdz 2025. gadam, lai uzsāktu līnijas ekspluatāciju 2026. gadā. Tāpat līgums norāda uz Eiropas Savienības (ES) finansējuma nozīmi projekta realizēšanā un valstu gatavību arī turpmāk pieteikties uz ES finansējumu ar atbalsta likmi līdz 85%.

Līgums definē, ka kopīgi uzbūvētā infrastruktūra pieder valstij, kuras teritorijā tā atrodas, un pārvaldītājam tiks nodrošināta nepieciešamā piekļuve.

"Rail Baltica" ir nozīmīgs infrastruktūras projekts ne tikai Baltijas valstīm, bet arī Polijai un Somijai, kā arī ES, kuras mērķis ir attīstīt Eiropas transporta tīklus, ieskaitot Ziemeļjūras – Baltijas jūras transporta koridoru. Kopumā likumprojekts veicinās tautsaimniecības attīstību un Baltijas valstu integrēšanu ES dzelzceļu sistēmā un Eiropas transporta tīklā (TEN-T), paredz SM.

Vēstīts, ka Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis iepriekš paziņoja, ka nav pārliecināts, vai 31. janvārī, kā plānots, tiks parakstīts līgums par Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" savienojuma izveidi.

Viņš sacīja, ka jaunajai Lietuvas valdībai, kas darbu sāka pēc pērn oktobrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, ir detalizēti jāizpēta visi projekta aspekti, pirms tā paraksta jebkādas vienošanās. Skvernelis norādīja, ka līgums netiks parakstīts, ja šāda analīze nebūs pabeigta, līdz viņš mēneša beigās dosies uz Baltijas valstu premjeru sanāksmi Tallinā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!