Foto: Publicitātes foto

Valdība sēdē otrdien aiz slēgtām durvīm spriedīs par Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" darbības padziļināto izpēti, liecina valdības sēdes darba kārtība.

Satiksmes ministrija (SM) plāno piesaistīt starptautisku auditoru, kas izvērtēs "airBaltic" padomes un valdes darba atbilstību uzņēmuma interesēm kopš 2011. gada, kā arī pretrunīgi vērtēto investora piesaistes procesu aviokompānijai. Auditoru plānots meklēt konkursā.

Saeima pērn 3. decembra sēdē atļāva "airBaltic" kapitalizēt Valsts kases aizdevumu. Parlamenta lēmums atļauj finanšu ministram atbilstoši valdības lēmumam par turpmākajām darbībām " airBaltic" attīstības nodrošināšanai palielināt noteikto apropriāciju SM līdz 80 miljoniem eiro, paredzot dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem, "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai pēc akcionāra līguma parakstīšanas, kas nodrošina, ka darījumam nav negatīvas ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci, kā arī paredz noteikumu, ka "airBaltic" un tā meitasuzņēmumi nedrīkst iegādāties, nomāt vai jebkādā citā veidā izmantot Eiropas Savienības vai starptautiskajām sankcijām, kurām pievienojusies Latvijas, pakļauto valstu militāri rūpniecisko kompleksu un ar tiem tieši vai netieši saistītu uzņēmumu produkciju.

Jau ziņots, ka valdība ārkārtas sēdē 19. novembrī nolēma pilnvarot SM parakstīt akcionāru līgumu ar "airBaltic" atrasto investoru Montāgu-Girmesu pēc pozitīva Saeimas lēmuma saņemšanas par valsts aizdevuma lidsabiedrībai kapitalizāciju. Montāgu-Girmess aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam aizdevumu kapitalizējot. Līdz ar šo darījumu paredzēts, ka attiecīgā privātā investora Latvijā dibināts uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" kapitāldaļu, savukārt valstij stratēģiskā investora piesaistes gadījumā būs tiesības attiecīgas akcijas izpirkt.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!