Rīgā piektdien norit starptautiska mēroga pasākums "Rail Baltica pārvaldības konference 2016", kurā pulcējas transporta nozares un korporatīvās pārvaldības eksperti, lai diskutētu par "Rail Baltica" projekta pārvaldību un ekonomisko ietekmi. Konferenci rīko Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts sadarbībā ar starptautisko biznesa konsultāciju kompāniju KPMG, Satiksmes ministriju un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Konferences mērķis ir izvērtēt "Rail Baltica" projekta īstenošanas galvenos izaicinājumus, ekonomisko ietekmi, kā arī iespējas ieviest starptautiski atzītu labas pārvaldības praksi. Konferencē tiks meklēti risinājumi, kas garantētu Eiropas sliežu platuma dzelzceļa projekta veiksmīgu īstenošanu un Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" efektīvu pārvaldību. Eksperti no Somijas, Lielbritānijas un Baltijas valstīm konferencē iepazīstinās ar līdzīgu vērienīgu transporta infrastruktūras projektu īstenošanas pieredzi citos reģionos, kā arī veiksmīgākajiem lielu infrastruktūras projektu pārvaldības piemēriem.

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs Andris Grafs skaidro: ""Rail Baltica" ir ambiciozākais Baltijas valstu kopprojekts, kura īstenošanā piedalās plašs ieinteresēto personu loks. Tāpēc svarīgi ir vienoties par visoptimālāko rīcību starptautiski atzītas pārvaldības prakses ieviešanai gan "Rail Baltica" projektā kopumā, gan Baltijas valstu kopuzņēmumā "RB Rail", akcentējot atklātību par projekta darbību un rezultātiem, pārvaldības un lēmumu pieņemšanas struktūru, kā arī piešķirtā finansējuma efektīvu apgūšanu."

"KPMG Baltics" darījumu konsultāciju direktore Jūlija Māsāne-Ose atzīst: ""Rail Baltica" mūsu reģionam tiešām ir ļoti vērienīgs projekts. Līdzīga mēroga ieceres ar tik lielu reģionālu dalību un tik lielu iesaistīto dalībnieku skaitu līdz šim nav bijušas. Tāpēc, lai šo projektu patiešām veiksmīgi izdotos iedzīvināt, ir nepieciešams nopietni izvērtēt pasaules pieredzi līdzīgu projektu pārvaldības īstenošanā. To, cik raiti "Rail Baltica" virzīsies uz priekšu un cik efektīvi tiks izmantoti pieejamie resursi, lielā mērā noteiks tieši projekta virzības gaitā ieviestie pārvaldības mehānismi."

Konferenci atklās Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta prezidents Pauļus Martinkus, un tajā uzstāsies "Rail Baltica" projekta kopuzņēmuma "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa, Eiropas Komisijas TEN-T mobilitātes programmas DG MOVE B1 vadītājs Heralds Ruijters, KPMG Globālo infrastruktūras projektu vadītājs Džeims, AECOM Baltijas reģiona direktors Arnis Kākulis, "Ernst & Young Baltic" vadības konsultāciju departamenta direktors Nauris Kļava, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta

Latvijas pārstāvniecības vadītājs Andris Grafs, "RB Rail" padomes loceklis Daiņus Budris.

Konferences paneļdiskusijas vadīs žurnālists Pauls Raudseps, un tajās piedalīsies VAS "Latvijas Dzelzceļš" Attīstības plānošanas nodaļas vadītājs Ģirts Bramans, KPMG Infrastruktūras un projektu grupas vadītājs Kajs Rintala, Baltijas jūras telpiskās plānošanas iniciatīvas VASAB sekretariāta vadītājs Tālis Linkaits, "RB Rail" padomes loceklis Daiņus Budris, "Rail Baltic Estonia" vadītājs un "RB Rail" padomes loceklis Indreks Oravs.

Eiropas sliežu platuma projekts "Rail Baltica" ir līdz šim vērienīgākais transporta infrastruktūras projekts Ziemeļaustrumu Eiropā. Tas paredz Eiropas sliežu platuma ātrgaitas dzelzceļa izbūvi, savienojot vienotā dzelzceļa transporta tīklā Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni. "Rail Baltica" dzelzceļa tīklam jākļūst par izšķirošo posmu Baltijas jūras Ziemeļu transporta koridorā, nodrošinot reģiona ciešāku ekonomisko un administratīvo sadarbību ar pārējām Eiropas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!