Foto: LETA

Ziemeļu Investīciju banka un VAS Latvijas Dzelzceļš parakstījuši jaunu līgumu par aizdevumu 22,8 miljonu eiro apmērā uz divpadsmit gadiem dīzeļlokomotīvju modernizācijai, portālu "Delfi" informēja bankā.

Finansējums paredzēts dīzeļlokomotīvju dzinēju, elektroiekārtas un vairāku citu daļu remontam un atjaunošanai. Modernizācija pagarinās lokomotīvju kalpošanas laiku par 30 gadiem, skaidro bankā.

"Dzelzceļa transports ir nozīmīgākais kravas pārvadājumu veids Latvijā, kur atrodas viens no galvenajiem preču tranzīta koridoriem starp ES un Krieviju. Tehnoloģiskā modernizācija, kuru finansē šis aizdevums, ļaus uzņēmumam paaugstināt pakalpojumu produktivitāti un mazināt ietekmi uz vidi," norādījis Ziemeļu Investīciju bankas prezidents Henriks Normans.

Savukārt LDz viceprezidents Aivars Strakšas uzsvēris, ka dīzeļlokomotīvju modernizācija, kas sākās 2015. gadā, ir viens no nozīmīgākajiem koncerna projektiem. Tas ne tikai ļauj uzlabot ritošo sastāvu, bet palielina tā jaudu, uzlabo ekonomiskumu un mazina nelabvēlīgo ietekmi uz vidi.

"Esam gandarīti, ka mums uzticas starptautiskajā tirgū labi zināmas finanšu institūcijas, kas, sniedzot savu atbalstu, saredz perspektīvu šādu projektu īstenošanā," norādījis Strakšas.

Maģistrālo dīzeļlokomotīvju modernizācijas projekts, kuru veic LDz meitaskompānija SIA "LDz Ritošā sastāva serviss", turpināsies līdz 2018. gadam. Kopumā paredzēts modernizēt 14 dīzeļlokomotīves.

Dīzeļlokomotīvju atjaunošanas rezultātā to darbības jauda pieaugs par 50% un degvielas patēriņš samazināsies par 17%.

Ziemeļu Investīciju banka ir kopējā Ziemeļu un Baltijas valstu starptautiskā finanšu institūcija. Tā izsniedz ilgtermiņa aizdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!