Foto: LETA

Pērn lielāko komercķīlu skaitu reģistrējis uzņēmums SIA "Baltcom TV", kura portfelim 2013. gada laikā pievienotas 72 komercķīlas, bet divi Krievijas uzņēmumi pārsituši lielākās komercķīlas rekordu, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati.

Krievijā reģistrēts uzņēmums "Šahta Zarečnaja" citai Krievijas kompānijai " UVZ-Logistik" devusi ķīlu, kuras apmērs ir lielākais līdz šim Latvijā reģistrētais, portālu "Delfi" informē "Lursoft" pārstāve Indra Jansone. Par 1,181 miljardiem latu (1,681 miljardiem eiro) šajā darījumā apķīlāti "Šahta Zarečnaja" piederošos vērtspapīrus, obligācijas un citu līdzdalību Ventspils uzņēmumā SIA "Indtec Baltic Coal".
Šim uzņēmumam savukārt pieder 50% daļu SIA "Baltic Coal Terminal", kura otras puses īpašnieks ir SIA "Ventspils tirdzniecības osta", liecina "Lursoft" datu bāzes informācija. "Inditec Baltic Coal" pamatkapitāls ir 22,3 miljoni latu (31,7 miljoni eiro), tomēr 2012. gadu tas vēl noslēdza ar 208 tūkstošu latu (296 tūkstošiem eiro) zaudējumiem, bet gada pārskatā uzņēmuma vadība norādījusi, ka 2012. gadā tā veikusi pirmsprojekta izpētes darbus akmeņogļu pārstrādes rūpnīcas celtniecībai.

Aizvadītajā gadā turpinājusies tendence sarukt reģistrēto ķīlu skaitam. Salīdzinot ar 2012.gadu, kad jaunu reģistrēto ķīlu skaits samazinājās par 5,80%, pagājušajā gadā kritums bijis divtik liels, pieaugot līdz pat 11,08%, liecina "Lursoft" apkopotā informācija. Gada laikā Latvijā reģistrētas kopumā 4 752 komercķīlas, kas ir zemākais rādītājs kopš 1999.gada, kad tika reģistrētas 3 876 ķīlas.

Tiesa gan, to kopējā summa, salīdzinot ir ievērojami augusi: aizvadītajā gadā valstī reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa veidojusi 13,08 miljardus latu (18,6 miljardus eiro), kas nozīmē, ka vidēji katras ķīlas summa bijusi 2,751 miljoni latu (3,9 miljoni eiro).

Lielākie komercķīlu devēji un parādnieki pēc reģistrēto ķīlu skaita 2013.gadā ir "Baltcom TV", kas bijis ķīlas devējs vai saņēmējs 72 darījumos, "Olainfarm" reģistrējis 28 komercķīlas, savukārt "SMI Latvia" - 26.

Jansone piebilst, ka "Baltcom TV" bijis aktīvs, ne tikai reģistrējot komercķīlas, bet arī apvienojoties ar citiem uzņēmumiem, proti, 2013. gadā tam pievienotas deviņas kompānijas. 1991.gadā reģistrētā uzņēmuma kapitāldaļu turētāji ir Luksemburgas "RPAX ONE" S.A. (99,96%) un VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (0,04%).

No pērn lielākās reģistrētās komercķīlas ievērojami atpaliek otrajā un trešajā vietā reģistrētās divas komercķīlas - katra par 287,6 miljoniem latu (409,1 miljonu eiro). Abos darījumos minēts "Nordic Ciema Group" AB vārds. Vienā no ķīlām "Nordic Cinema Group" reģistrēts kā devējs, bet otrā - kā parādnieks. Ķīlas devējs ir "Skandinaviska Enskilda Banken". Vienā no darījumiem ieķīlāta SIA " Forum Cinemas" daļas, bet otrā - prasījuma tiesības, īpašumtiesības un dalība, kas izriet no aizdevuma, ko "Nordic Cinema Group" devis "Stockmann Centram".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!