Foto: F64

Vēja tuneļu "Aerodium" attīstītāji atvēruši pirmo franšīzi, kas atrodas Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā, stāsta SIA "Aerodium" valdes priekšsēdētājs Ivars Beitāns.

Viņš norāda, ka šo franšīzi Buenosairesā pārvaldīs "Aerodium" Argentīnas partneri, bet uz vietas strādās vēja tuneļa instruktori no Latvijas. Vēja tunelim Argentīnā jāsāk darboties jau tuvākajā laikā.

Beitāns atzīmē, ka savā ziņā šis ir otrais "Aerodium" vēja tuneļa projekts Latīņamerikā. "Latīņamerikā cenšamies attīstīties vismaz divus gadus. Pirmais projekts bija Peru galvaspilsētā Limā, kur vēja tunelis darbojās vien ziemas sezonā. Taču atšķirībā no Limas Buenosairesas tunelis ir ilgtermiņa projekts," stāsta Beitāns.

Viņš arī atklāj, ka patlaban kopumā "Aerodium" vēja tuneļiem ir septiņi iesākti franšīzes projekti, no kuriem trīs ir iecerēti Ķīnā un pa vienam Bahreinā, Dienvidkorejā, Slovēnijā un Ukrainā, kur pašreizējās kara situācijas dēļ nevar prognozēt vēja tuneļa franšīzes attīstību.

"Plānots, ka nākamgad Ķīnā no patlaban trīs esošajiem projektiem varētu startēt divi. Tāpat paredzam, ka nākamā gada pavasarī startēs projekts Slovēnijā," atzīmē Beitāns.

Kopējās investīcijas Buenosairesas vēja tuneļa izveidē varētu sasniegt aptuveni pusmiljonu eiro, atklāj Beitāns, piebilstot, ka šo summu sedz franšīzes partneris.

"Bet vispār atkarībā no iekārtu veida un apjoma cena par vēja tuneļa izveidošanu var sasniegt līdz pat desmit miljoniem eiro. Mēs no savas puses piedāvājam iekārtas, kā arī palīdzam šo biznesu iedarbināt, uzturēt un pelnīt, par to saņemot noteiktu procentu apjomu," skaidro Beitāns.

Tiesa, cik liela ir "Aerodium" daļa Argentīnas franšīzē, Beitāns neatklāj.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Aerodium" pērn apgrozīja 2,28 miljonus eiro, kas ir par 7% mazāk nekā 2012.gadā, kad apgrozījums bija 2,52 miljoni eiro. Tikmēr peļņa pērn sarukusi par 38,5% - no 96 408 eiro 2012.gadā līdz 59 276 eiro 2013.gadā.

SIA "Aerodium" dibināta 2003.gada 20.novembrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 179 281 eiro. "Aerodium" īpašnieki ir Beitāns - 98,5% un Ingus Augstkalns - 1,5%.

Savukārt vēja tuneļa iekārtu ražotāja SIA "Aerodium Technologies" 2013.gadu noslēdza ar 1,77 miljonu eiro apgrozījumu un 152 608 eiro peļņu.

SIA "Aerodium Technologies" dibināta 2012.gada 23.augustā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2846 eiro. 85% uzņēmuma kapitāldaļu pieder Iritai Kukojai, bet 15% - Uldim Baumanim, kurš ir arī uzņēmuma valdes loceklis. "Aerodium Technologies" valdes priekšsēdētājs ir Beitāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!