Foto: F64

Latvijas nacionālā aviokompānija 'airBaltic' ir noslēgusi līgumu par desmit jaunu "Bombardier CS300" iegādi. Tāpat ir nodrošinātas arī pirkuma tiesības uz vēl desmit šī modeļa lidmašīnām, portālu "Delfi" informēja lidsabiedrībā.

Pie pašreizējām CS300 lidmašīnas cenām, darījuma vērtība pēc kataloga ir aptuveni 764 miljoni ASV dolāru (437 miljoni latu), turklāt, ja tiks izmantotas iegādes tiesības uz 10 papildu lidmašīnām, tā var pieaugt līdz 1,57 miljardiem ASV dolāru (898 miljoni latu). Pirmās CSeries lidmašīnas "airBaltic" saņems 2015.gada pēdējā ceturksnī

Farnboro aviošova laikā 2012. gada 10. jūlijā par desmit jauno "Bombardier CS30" lidmašīnu iegādi tika parakstīts nodomu protokols, kas tagad jau ir pārtapis par pirkuma līgumu. Nodomu protokols ietvēra tiesības uz vēl desmit CS300 lidmašīnu iegādi.

"Moderna un efektīva lidmašīnu flote ir viens no veiksmīgas aviokompānijas biznesa pamatiem, līdz ar to šis pirkums ir tālredzīgs solis nākotnē. Pēc padziļinātās esošo un uzlaboto lidmašīnu analīzes, kā arī jaunās tehnoloģijas, ko piedāvā Bombardier CSeries lidmašīnas, atbilde bija nepārprotama un mēs izvēlējāmies CSeries lidmašīnas," teica, airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

"Šī gada sākumā mēs uzsākām īstenot ReShape biznesa plānu, kas akcentē novecojušo lidmašīnu nomaiņu un pāreju uz "zaļāku lidošanu" ar Bombardier flotes palīdzību, kas tuvākajā nākotnē vēl tiks papildināta ar Q400 NextGen lidmašīnām. CS300 pasažieru lidmašīna un Q400 NextGen turbopropelleru lidmašīna – katrs no šiem modeļiem ir visefektīvākais savā klasē. Ar sniegumu, patēriņa ekonomiju, videi draudzīgiem risinājumiem un pasažieru ērtībām, "airBaltic" veiksmīgi spēs optimizēt savu lidojumu tīklu un šīs lidmašīnas lieliski atbilst mūsu ReShape biznesa plānam," norādīja Gauss.

"Atzīta par vienu no pasaules inovatīvākajām aviokompānijām, airBaltic uzskatāmi parāda augošo pieprasījumu un nepieciešamību pēc modernākajām tehnoloģijām un augstu efektivitāti," teica "Bombardier Commercial Aircraft" prezidents Maiks Arkamone.

"Mēs priecājamies, ka airBaltic vēlas pievienot savām astoņām Q400 NextGen turbopropelleru lidmašīnām CSeries lidmašīnas, tādā veidā īstenojot savu iniciatīvu, un uzsākot pilnīgi jauna līmeņa pasažieru ērtību un zaļākas lidošanas ēru," piebilda Arkamone.

CSeries lidaparātu līnija, kas pilnībā no jauna izstrādāta augošajam 100-149 sēdvietu tirgum, apvieno modernus materiālus, jaunākās tehnoloģijas un pārbaudītas metodes, lai nodrošinātu komerciālo aviokompāniju vajadzības gan 2013.gadā, gan tālākā nākotnē.

CSeries lidaparātu līnija, kas izmanto "Pratt & Whitney PurePower PW1500G" dzinējus, nodrošinās par 15% zemākas lietošanas izmaksas un par 20% zemāku degvielas patēriņu.

CSeries lidaparātu jaunais dizains nodrošina ievērojami samazinātu trokšņu un izmešu līmeni, kā arī lielisku darbības elastīgumu un maksimālo lidojuma attālumu 2950 jūras jūdzes (5463 kilometrus). CSeries lidaparāti būs līdz pat 5443 kilogramiem vieglāki par citiem šīs klases lidaparātiem, un pasažieriem nodrošinās klasē labāko salona vidi lidmašīnā ar divām sēdvietu rindām.

Līdz 2012.gada 30.septembrim "Bombardier" jau ir pasūtītas 352 CSeries lidmašīnas, no tiem līgumi noslēgti par 138 lidmašīnām.

"airBaltic" apkalpo vairāk nekā 60 galamērķus no savas mītnes bāzes Rīgā, Latvijā. No katra šī galamērķa airBaltic piedāvā ērtus savienojumus caur Ziemeļu tranzītmezglu Rīgā uz savu tīklu, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, NVS un Tuvos Austrumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!