Foto: DELFI

Igaunijas "Wind One" piederošā vēja enerģijas ražotāja "Winergy" maksātnespējas procesā, kā arī iepriekš jautājumā par tiesiskās aizsardzības procesu AS "Norvik bankai" radās bažas par, iespējams, fiktīvu kreditoru ar daudzmiljonu prasījumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Pērn septembrī, kad vēl tiesā tika lemts jautājums par "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanu, "Norvik banka", kas maksātnespējas procesā ir nodrošinātais kreditors, bet bez balsstiesībām, norādīja, ka parādnieks nepamatoti un kļūdaini tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānā bija norādījis uzņēmumus "Firepower", "Sompa team" un "Team Glory" kreditoru prasījumus un ņēmis tos vērā, saskaņojot TAP pasākumu plānu.

Pēc bankas domām, kā lielāko nodrošināto kreditoru "Winergy" bija norādījis ar to saistīto un Igaunijā reģistrēto "Firepower" ar kopējo prasījumu 24 668 420 latu (35 100 000 eiro) apmērā, un šis prasījums bija pamatots ar pērnā gada pirkuma līgumu par 13 vēja ģeneratoru piegādi.

Arī pašreiz maksātnespējas procesā administratore "Firepower" ir atzinusi par nodrošināto kreditoru ar tikpat lielu prasījuma summu, kā arī uztur kreditoru prasījumus uzņēmumiem "Sompa Team" un "Team Glory".

Kā bija norādījusi banka, šā pirkuma līguma noteikumi neatbilst normālai komercpraksei, proti, tie paredz atliktos maksājumus. Saskaņā ar pirkuma līgumu "Winergy" it kā pircis 13 vēja ģeneratorus par kopējo summu 35 100 000 eiro ar to piegādes termiņu līdz šā gada 1.jūlijam.

Arī revidentu kompānija SIA "Deloitte Latvia" savā ziņojumā norādīja, ka "Firepower" nav atzīstams par kreditoru. "Deloitte" minēja, ka, lai grāmatvedībā "Firepower" atzītu par "Winergy" kreditoru, "Firepower" būtu nepieciešams nodot "Winergy" līgumā noteiktos vēja ģeneratorus.

Tāpat tika norādīts, ka šis pirkuma līgums bija noslēgts neilgi pirms TAP iesniegšanas tiesā, kas saskaņā ar tiesu praksi pats par sevi liecināja par "Winergy" negodprātīgu rīcību, kā arī uzņēmuma prasījuma tiesības bija nodrošinātas ar diviem mehāniskiem transporta līdzekļiem, "kuru vērtība ne tuvu nesedz nodrošinātā prasījuma vērtību" - tas neatbilstot normālai komercpraksei un arī liecinot par darījuma neesamību.

"Norvik banka" arī tiesībsargājošām iestādēm ir ziņojusi par "Firepower" saistību ar "Winergy", piemēram, "Firepower" valdes loceklis esot arī jau minēto "Sompa team" un "Team Glory" valdes loceklis, savukārt iepriekšējais "Winergy" valdes loceklis, kurš parakstīja minēto pirkuma līgumu, bijis līdzīpašnieks "Firepower".

Piektdien, 11.aprīlī, Augstākā tiesa vērtēs Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurora Jura Pēdas protestu par "Winergy" maksātnespēju. Protests tiks vērtēts rakstveidā.

"Winergy" maksātnespējas procesa administratore Una Zakrevska nolēma daļēji atzīt "Norvik banka" atkārtoti iesniegto kreditoru prasījumu. Sākotnēji administratore nebija atzinusi bankas kreditora prasījumu par kopējo summu 24 771 722 lati (35 264 985 eiro).

Zakrevska toreiz skaidroja, ka "Norvik bankas" darbiniekiem, kas noformēja kreditoru prasījumu pretēji Maksātnespējas likumā noteiktajām prasībām, jāuzņemas atbildība par notikušo - kreditora prasījuma noraidīšanu. Tomēr, ņemot vērā, ka banka ir atkārtoti iesniegusi kreditora prasījumu, administratore to izvērtēja.

Rezultātā Zakrevska ir pieņēmusi lēmumu daļēji atzīt bankas kreditora prasījumu. Summa, par kuru "Winergy" administratore ir nolēmusi atzīt bankas kreditora prasījumu daļā, atbilst arī pašas bankas sagatavotajos un auditoriem iesniegtajos grāmatvedības salīdzināšanas datos norādītajam "Winergy" saistību atlikumam pret "Norvik banku".

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā pērn 4.novembrī pasludināts maksātnespējas process "Winergy". Uzņēmums iepriekš paziņoja, ka maksātnespējas process ir loģisks rezultāts amatpersonu bezdarbībai un "Norvik bankas" organizētajai mērķtiecīgajai reiderisma shēmai. "Winergy" lielākais dalībnieks Igaunijā reģistrētais uzņēmums "Wind One" nolēmis vērsties pret Latvijas valsti par investīciju pārkāpumiem un zaudējumu piedziņu.

Savukārt "Norvik banka" paziņoja, ka "Winergy" ierosinātā maksātnespēja ir absurda. Tā esot negodprātīga un saskaņota parādnieka un fiktīva kreditora rīcība, lai panāktu maksātnespējas procesa ierosināšanu nolūkā izvairīties no saistību izpildīšanas pret banku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!