Foto: DELFI

Rīgas rajona tiesa ceturtdien lēma apvienot vienā abas pret nacionālās aviokompānijas "airBaltic" mazākuma akcionāru "Baltijas Aviācijas Sistēmas" (BAS) ierosinātās maksātnespējas lietas un nodot tās Rīgas Centra rajona tiesai, kurā izskatīšanā pašlaik ir SIA "Eurobalt Junipro" pieteikums. Šo lietu 12.martā skatīs tiesnese Velga Gailīte.

Šis tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Rīgas rajona tiesā ar maksātnespējas pieteikumu vērsās uzņēmums "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" (FRR), kura vienīgais īpašnieks ir maksātnespējas administrators Armands Strods.

Viņš žurnālistiem pēc tiesas sēdes pastāstīja, ka lūdz atzīt BAS maksātnespēju, jo FRR pagājušā gada nogalē un šā gada sākumā ir ieguvis divas cesijas no uzņēmumiem "FLS" un "Ave Lat Sargs" par BAS sniegtajiem grāmatvedības un apsardzes pakalpojumiem. Stroda teiktais liecina, ka BAS nemaksā par sniegtajiem pakalpojumiem un kopējā prasījuma summa ir vairāk nekā 10 000 latu.

Strods atzīmēja, ka FRR pārņēmis prasījumus pret BAS, jo viņa uzņēmums nodarbojoties ar parādu uzpirkšanu un piedzīšanu.

Pērn rudenī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kratītās grāmatvedības firmas "FLS" īpašnieks kopš janvāra pastarpināti ir advokāts Raivo Sjademe, kurš plašāk pazīstams kā BAS maksātnespējas prasītājas SIA "Veriko" pārstāvis. "FLS" īpašniece šobrīd ir Raivo Sjademem piederošā tirgus un sabiedriskās domas izpētes firma "Treo", kuras valdes loceklis ir Raivo brālis, Valkas novada domes deputāts Aivars Sjademe (VL-TB/LNNK), kurš ir arī "Veriko" valdes loceklis.

BAS 2009.gadā dibinātā uzskaites, grāmatvedības, audita un revīzijas pakalpojumu un nodokļu, komercdarbībās un vadībzinību konsultāciju uzņēmuma "FLS" valdes priekšsēdētāja līdz februāra sākumam bija Inga Piterniece, kura iepriekš darbojās arī BAS valdē.

Savukārt "Ave Lat Sargs", kura valdes loceklis ir Leonīds Krongorns, kopš pagājušā gada rudens pieder Čehijas uzņēmumam "SECURITAS ČR s.r.o." (65%) un SIA "Inpo 14" (35%). "Inpo 14" ir viens no vairākiem "investīciju portfeļa" uzņēmumiem ar līdzīgiem nosaukumiem, kas pastarpināti pieder ekspolitiķa Andra Šķēles ģimenes locekļiem, un kopš 2009.gada sākuma šim uzņēmumam piederēja 98,34% "Ave Lat Sarga" kapitāldaļu, bet no pagājušā gada sākuma līdz rudenim "Inpo 14" bija apsardzes uzņēmuma vienīgais īpašnieks.

Tiesas sēdē ceturtdien izvērsās spraigas diskusijas par to, kas īsti ir tiesīgs pārstāvēt BAS. Advokāts Viktors Tihonovs uzstāja, ka šādas tiesības ir viņam uz bijušās BAS valdes locekles Ingas Piternieces izsniegtas pilnvaras pamata, savukārt advokāts Uldis Šneibahs norādīja, ka visas iepriekšējās BAS vadības izsniegtās pilnvaras ir atsauktas pēc tam, kad uzņēmumu pārņēma Latvijas Krājbankas meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" un tika iecelta jauna valde.

Tiesa nolēma ļaut pārstāvēt BAS Šneibaham, jo viņa pilnvara izsniegta 23.februārī – vēl pirms Vidzemes priekšpilsētas tiesas 24.februāra lēmuma, ar kuru bijušā BAS īpašnieka un nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" izpilddirektora Bertolta Flika prasībā noteikti ierobežojumi uzņēmuma darbībai un jaunajai BAS valdei. Savukārt nesen ieceltajam BAS valdes loceklim Jānim Bankovam tika liegts piedalīties lietas izskatīšanā, jo Vidzemes priekšpilsētas tiesa cita starpā noteikusi valdei arī liegumu pārstāvēt BAS tiesvedībā. 

Jau ziņots, ka pēdējā mēneša laikā tiesā iesniegtas jau trīs BAS maksātnespējas lietas, tajā skaitā pēc "Veriko" prasības noraidīšanas jaunu maksātnespējas lietu Rīgas rajona tiesā iesniedza SIA "Finanšu restrukturizācijas risinājumi".

Pēc "Lursoft" informācijas, FRR nodarbojas ar operācijām, kas saistītas ar vērtspapīriem, ziņoja laikraksts "Dienas Bizness". Kopš 2008.gada decembra kompānija pilnībā pieder Armandam Strodam, kurš ir arī vienīgais uzņēmuma valdes loceklis, bet iepriekš FRR vienīgais īpašnieks bija ar ekspremjera Andra Šķēles interesēm saistītā SIA "Inpo 7", bet no dibināšanas 2007. gada martā līdz tā paša gada maijam tās īpašnieks bija Jānis Jasāns. Uzņēmuma valdē iepriekš bijuši Jasāns, tagadējais īpašnieks Strods un Edgars Šķenderis. 

Portāla "Delfi" rīcībā esošie dokumenti liecina, ka BAS maksātnespējas nesekmīgais prasītājs uzņēmums "Veriko", kam pieder arī 14,19 miljoni "airBaltic" konvertējamo obligāciju, šī gada sākumā saņēmusi no Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošā uzņēmuma "INPO 13" 74 tūkstošu eiro aizdevumu, kas līdzējis SIA "Veriko" samaksāt "Norvik bankai" iespaidīgus procentus. Visticamāk, tie maksāti saskaņā ar finanšu instrumentu pirkuma līgumu par iepriekš BAS piederējušajām aviokompānijas konvertējamām obligācijām,

SIA "INPO 13" ir viens no daudzajiem "INPO" uzņēmumiem, kuru nosaukums tiek atšifrēts kā "investīciju portfelis" un pastarpināti pieder ekspolitiķa un par oligarhu dēvētā Šķēles ģimenes locekļiem. INPO uzņēmumi pieder SIA "Privāto aktīvu pārvalde" (PAP), kura valdes priekšsēdētājs ir ilgus gadus ar Šķēli saistītais Edgars Šķenderis, bet valdes locekles ir ekspolitiķa meitas Madara Šķēle un Anete Pētersone-Šķēle.

PAP īpašniece ir SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" (SPI), kuras valdes priekšsēdētājs un 10% īpašnieks ir Šķenderis. Šķēles meitām katrai pieder pa 25% SPI kapitāldaļu, bet viņa sievai Kristiānai Lībanei-Šķēlei – 30%. Atlikušie 10% SPI pieder ilggadējā Šķēles menedžera Harija Krongorna sievai Ivetai Smilgai-Krongornei. Arī "INPO 13" vienīgais valdes loceklis ir Šķenderis, savukārt PAP mājaslapā par "INPO 13" rakstīts: "Investīcija atrodas izpētes stadijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!