Foto: LETA
Ar AS "Ventspils nafta" akcijām pirmdien biržā "Nasdaq Riga" veikti darījumi par 1 588 512 eiro, liecina tirdzniecības statistika.

Pirmdien notikušajos 93 darījumos vērtspapīru kontus mainīja 348 358 uzņēmuma akcijas jeb 0,33% no uzņēmuma kopējā akciju skaita.

"Ventspils nafta" akciju cena biržā "Nasdaq Riga" pirmdien sasniegusi 4,56 eiro, kas ir obligātajā "Ventspils naftas" akciju atpirkšanas piedāvājumā noteiktā vienas akcijas cena.

"Ventspils naftas" akcijas cena pirmdien augusi par 45,69% no 3,13 eiro iepriekšējās tirdzniecības sesijas noslēgumā līdz 4,56 eiro šorīt.

Ievērojams cenu kāpums pirmdien fiksēts arī ar "Ventspils naftu" saistītajam uzņēmumam AS "Latvijas Kuģniecība". Uzņēmuma akciju cena pirmdien auga par 20% - no 0,435 eiro līdz 0,522 eiro par akciju.

Notikušajos 100 darījumos vērtspapīru kontus mainīja 171 508 "Latvijas Kuģniecības" akcijas, kuru tirdzniecības apgrozījums sasniedza 86 306 eiro.

Kā ziņots, pirmdien sācies "Ventspils naftas" akcionāra "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") izteiktais obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums.

Ievērojot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pagājušās nedēļas lēmumu, atpirkšanas cena piedāvājumā ir noteikta 4,56 eiro par vienu akciju. Akcijas atpirkšanas cena aprēķināta, dalot "Ventspils naftas" tīros aktīvus ar emitēto akciju skaitu cenu.

Piedāvājuma termiņš ir 30 kalendārās dienas - no 19.oktobra līdz 17.novembrim ieskaitot.

Piedāvājuma izteicējam "Euromin" prospekta parakstīšanas dienā piederēja 98 370 065 akcijas jeb 94,15% "Ventspils naftas" balsstiesīgo akciju.

Ziņots, ka "Euromin" sākotnēji bija plānojis obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā noteikt cenu par akciju 3,12 eiro. Taču FKTK vienas akcijas cenu obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā noteica 4,56 eiro.

"Euromin" ieskatā FKTK veiktais "Ventspils naftas" novērtējums ir neprecīzs un neatbilst starptautiski atzītiem grāmatvedības standartiem IFRS un Eiropas Savienības direktīvai 2004/25/EC. "Euromin" ir pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, bet to var izdarīt tikai saskaņā ar FKTK noteikto akcijas atpirkuma cenu, kurā ņemti vērā iestādes aprēķini. Tāpēc "Euromin" norādījis, ka "atkārtotais un nosacījumam pakļautais akciju atpirkuma piedāvājums ir izteikts "spiediena apstākļos", apzinoties, ka pretējā gadījumā tiktu ierobežotas "Euromin" likumīgās akcionāra tiesības".

"Euromin" bija pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu pārējiem akcionāriem pēc septembrī notikušā darījuma, kurā "Euromin" no AS "Latvijas Naftas tranzīts" par 79,98 miljoniem eiro iegādājās 43,25% "Ventspils naftas" akciju, tādējādi iegūstot 93,24% no kopējā uzņēmuma balsstiesīgo akciju kopskaita. Saskaņā ar darījuma pušu sniegto informāciju katras akcijas iegādes cena bija 1,77 eiro.

Ja obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšana būs sekmīga, "Euromin" varētu apsvērt "Ventspils naftas" iziešanu no regulētā tirgus.

"Ventspils naftas" akcijas kopš 1998.gada tiek kotētas biržas "Nasdaq Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā.

"Ventspils nafta" darbojas naftas produktu transportēšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas un kuģošanas jomā. "Ventspils nafta" ir koncerna mātessabiedrība, kas pārvalda ieguldījumus grupas uzņēmumos, veicinot koncerna kopējās vērtības un katra atsevišķā uzņēmuma vērtības pieaugumu.

"Ventspils naftai" pieder 51% no uzņēmuma SIA ""Ventspils nafta" termināls", 66% SIA "LatRosTrans" daļu un 49,94% AS "Latvijas kuģniecība" daļu.

"Euromin" ir "Vitol" grupas uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!