Foto: Publicitātes attēli

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) arestējusi ASV uzņēmuma "Menard Port LLC" piederošos 33,33% SIA "NP Business centre" kapitāldaļu.

To apliecina arī ENAP lēmums, kas ir aģentūras LETA rīcībā.

Kā norādīja AS "Laima" pārstāve Maija Dulle-Sūniņa, mantas arests piemērots šā gada jūnijā uzsāktajā kriminālprocesā par krāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā ar mēģinājumu prettiesiskā veidā iegūt svešu mantu, izmantojot metodes, kurās ir saskatāmas nelikumīgas uzņēmumu pārņemšanas pazīmes jeb reiderisms.

Šajā procesā par cietušo ir atzīts SIA "NP Foods". "Uzņēmumam ir pamatotas aizdomas, ka naudas izspiešanas shēmu, iespējams, ir organizējis zvērināts advokāts Mārcis Miķelsons," norādīts paziņojumā presei.

"NP Foods" iesniegumā norādīts, ka konkrētajā kriminālprocesā iespējamās noziedzīgās darbības pret "NP Foods" un citiem kriminālprocesā iesaistītajiem Latvijas uzņēmumiem advokāts pastarpināti veicis caur ārzonu uzņēmumu "Menard Port LLC". Parasti šāda rīcība ļauj vainīgajai personai izvairīties no atbildības, kas iestājas par prettiesisku darbību veikšanu, norādīts preses paziņojumā.

"Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 22. un 350.pantu gadījumā, ja "Menard Port LLC" prasību pret "NP Foods" un citiem uzņēmumiem Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā atzīst par nepamatotu, cietušajam ir jāsaņem kompensācija par nodarītajiem mantiskajiem zaudējumiem. Līdz ar to "NP Foods" lūdzis kā nodrošinājumu piemērot "Menard Port LLC" piederošajiem 33,33% "NP Business centre" kapitāldaļu aizliegumu atsavināt, apgrūtināt vai veikt jebkāda veida darījumus ar šīm daļām," pausts paziņojumā.

Šā gada jūnijā ENAP, pamatojoties uz "NP Foods" iesniegumu, uzsāka kriminālprocesu par iespējamu krāpšanos. Kriminālprocesā tika lūgts izvērtēt Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret "NP Foods" un vēl citiem 24 Latvijas uzņēmumiem. Šis ir jau otrais kriminālprocess, kurā iesaistīts Miķelsons.

Jau ziņots, ka patlaban tiesiskā ceļā tiek risināts civilstrīds starp "NPBC" un "Menard Port LLC" par kopīpašumā esošajam uzņēmumam "NP Business Centre" nodarīto zaudējumu piedziņu. Tiesvedībā, kurā iesaistīta arī "Laima" un citi "NP Foods" grupas uzņēmumi, prasītājs "MenardPort LLC" vēlas no 28 atbildētājiem piedzīt nodarītos zaudējumus 5,3 miljonu eiro apmērā.

Rīgas apgabaltiesa iepriekš atcēla lēmumu par kontu apķīlājumu 25 uzņēmumiem strīdā, kurā iekļauti arī "NP Foods" grupas uzņēmumi, tostarp "Laima". Apķīlājums bija saglabāts vēl trim atbildētājiem, kuri iesniedza pieteikumu par apķīlājuma atcelšanu.

Savukārt uzņēmums "Menard Port LLC", kas iesaistīts šajā tiesvedībā, 14.oktobrī vērsies Valsts kancelejā ar investīciju strīda pretenziju saistībā ar uzņēmumam nodarītajiem zaudējumiem un safabricētajiem kriminālprocesiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais dokuments.

Tiek norādīts, ka, tā kā "Menard Port LLC" ir ASV uzņēmums un mazākuma kapitāldaļu īpašnieks SIA "NP Business centre", tad īpašuma tiesības uz daļām kapitālsabiedrībā ir ieguldījums atbilstoši Latvijas un ASV līguma par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību noteikumiem, un "Menard Port LLC" savu likumīgo interešu aizstāvībai var izmantot šī līguma noteikumus, tostarp vērsties ar investīciju strīda pretenziju.

Dokumentā norādīts, ka "Menard Port LLC" uzskata, ka Latvija kā šī starptautiskā līguma dalībniece nav nodrošinājusi šī līguma noteikumu pilnvērtīgu izpildi attiecībā pret "Menard Port LLC" veiktajiem ieguldījumiem, pieļaujot uzņēmuma interešu un likumīgo tiesību pārkāpšanu, kā rezultātā "Menard Port LLC" ir spiests vērsties ar pretenziju par ieguldījuma strīdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!