Foto: LETA

Izvēlētā vieta būvniecības lielveikalam "Depo" Jelgavā ir nepiemērota, jo no pilsētas plānošanas viedokļa tā ir vērtīga teritorija, kas atrodas unikāla kultūras pieminekļa tuvumā, uzskata Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI).

VKPAI nav pret vietas attīstību, bet uzskata, ka šajā vietā jāattīsta sabiedriski nozīmīga funkcija un kvalitatīva publiskā ārtelpa.

Kaut arī formāli šī vieta neatrodas Jelgavas pils aizsardzības zonā, tomēr VKPAI jau pirms diviem gadiem, sniedzot viedokli par lokālplānojumu teritorijai starp Rīgas, Cukura un Peldu ielām Jelgavā, aicināja izvērtēt plānojamās apbūves ietekmi uz Jelgavas pili. Inspekcija ieteica zemesgabalu Krasta ielā 1 saglabāt kā atpūtas teritoriju.

Arī publiskā telpā pieejamā informācija par arhitektūras ideju konkursa rezultātā iegūtu individuālo pieeju lielveikala arhitektūrā pēc VKPAI ieskatiem neatbilst ne inspekcijas sniegtajiem ieteikumiem pie lokālplānojuma izstrādes, ne Jelgavas pilsētas domes saistošajiem noteikumiem.

"Ja pašvaldība nerēķinās ar savā teritorijā esošām ainaviskām vērtībām, tad viens no iespējamiem risinājumiem ir īpašu paplašinātu kultūras pieminekļu aizsardzības zonu noteikšana. Tomēr inspekcija neuzskata, ka aizsardzības zonas kultūras pieminekļiem būtu jānosaka pārspīlēti lielas, radot papildus administratīvo slogu. Latvijā telpiskās attīstības plānošana ir pietiekami attīstījusies, lai pašvaldības spētu pieņemt izvērtus lēmumus kvalitatīvas vides veidošanai," norādīts VKPAI publicētajā paziņojumā.

Vienlaikus VKPAI aicina Jelgavas pilsētas domi nepieļaut vietas nepiemērotu pārveidošanu, kas neatbilst tās ainaviskajām vērtībām.

Ziņots, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana pret lielveikala "Depo" būvniecību iepretim Jelgavas pilij, šo zonu nosakot par pils aizsardzības zonu.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Jelgavas pilsētas pašvaldība nav akceptējusi tipveida ēkas būvniecības projektu pļavā pie Lielupes, kur bija plānots izvietot lielveikalu "Depo", jo tas neiekļaujas jaunizveidotajā pilsētas vides ainavā, iepriekš skaidroja pašvaldībā.

Vēlāk investīciju kompānijas "Eften Capital" uzņēmums SIA "Auras centrs", kas ir nekustamā īpašuma Cukura ielā 2 īpašnieks, apstrīdēja būvvaldes lēmumu, tomēr deputāti lēmumu nemainīja.

Tad uzņēmums nolēma vērsties tiesā, tomēr oktobra sākumā atsauca pieteikumu, skaidrojot, ka ir veicis labojumus projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!