Foto: DELFI
AS "Latvijas Finieris" akciju nonākšana VAS "Latvijas valsts meži" īpašumā būtu labāka alternatīva akciju nonākšanai Krievijas konkurējošā saplākšņa ražotāja "Sveza" rokās, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja asociācijas "Latvijas Koks" izpilddirektors Andris Plezers.

Kā uzsver Plezers, "Latvijas valsts mežu" iesaistīšanās akciju iegādē būtu vērtējama kā rezerves variants gadījumā, "ja visi striķi trūks".

"Dienas Bizness" ceturtdien ziņoja, ka "Latvijas Finiera" akcijas vēlētos iegādāties arī "Latvijas valsts meži". "Ja tirgū būs pieejamas viena no pasaules vadošajiem bērza saplākšņa specializēto produktu ražotājiem "Latvijas Finiera" akcijas, "Latvijas valsts meži" tās varētu pirkt," laikrakstam sacīja "Latvijas valsts mežu" valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.

Plezers uzsver, ka "Latvijas valsts meži" būtu paredzamāks akcionārs nekā "Sveza" un spētu pieņemt lēmumus, kas būtu labvēlīgi kompānijai.

"Protams, labāk, ka akcionārs ir valsts uzņēmums nekā svešzemnieki ar neskaidriem nolūkiem," pārliecināts ir Plezers.

Kā ziņots, Krievijas konkurējošais saplākšņa ražotājs "Sveza" 15.oktobrī masu medijos publicēja oferti "Latvijas Finiera" akcionāriem, kurā piedāvā 10 000 latu par vienu parasto vārda akciju ar balsstiesībām un 1000 latu par vienu akciju ar balsstiesību ierobežojumiem.

"Sveza" ir 1997.gadā Krievijā dibināta kokapstrādes kompānija, kas Eiropā ieņem līderpozīcijas bērza finiera ražošanā. Patlaban uzņēmuma tirgus daļa Eiropas tirgos esot 20%, taču uzņēmums izvirzījis mērķi līdz 2020.gadam kļūt par līderi pasaules kokrūpniecības tirgos. Uzņēmuma astoņās rūpnīcās strādā 6000 darbinieku.

"Latvijas Finiera" gada pārskats liecina, ka kompānijas kopējais pamatkapitāls ir 40,45 miljoni latu, ko veido 7242 akcijas. Tostarp ir 3364 akcijas ar nominālvērtību 10 000 latu ar balsstiesībām un garantētu dividendi, 338 ir personāla akcijas arī ar nominālvērtību 10 000 latu, bet bez balsstiesībām un ar garantētu dividendi, 3059 akcijas ir ar nominālvērtību 1000 latu, kurām ir ierobežotas balsstiesības ar garantētu dividendi, bet 482 akcijas ir priekšrocību akcijas nominālvērtība 1000 latu, kurām nav balsstiesību, bet ir garantētas dividendes.

Pērn "Latvijas Finieris" strādāja ar 69,1 miljona latu apgrozījumu un 5,73 miljonu latu zaudējumiem. "Latvijas Finieris" dibināts 1992.gada 2.oktobrī. Tās dibinātāji ir "Latvijas Finiera" ražošanas apvienības darbinieki - 209 fiziskas personas no trijām saplākšņa ražošanas rūpnīcām - "Lignums", "Latvijas bērzs" un "Furnieris", kuru apgrozījums tolaik bija 9,2 miljoni latu gadā.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos LVM apgrozījums bijis 96,9 miljoni latu, kas salīdzinājumā ar to pašu laika periodu pērn kāpis par 53,8%.

LVM 2009.gada apgrozījums bija 156 miljoni latu, kas ir par 4,5% vairāk nekā 2008.gadā, tāpat uzņēmums pērn nopelnījis 33,2 miljonus latu, kas ir par 36% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina auditētie rezultāti. LVM valdījumā atrodas 1,37 miljoni hektāru valsts mežu.

Pērn mežs atjaunots 11 720 hektāru platībā, savukārt jaunaudžu kopšana veikta 20 012 hektāru platībā. Ekspluatācijā nodoti 376 kilometri meža ceļu, kas iekļauti uzņēmuma bilancē un kuru būvniecībā investēti 10,6 miljoni latu. Būvniecības procesā atrodas objekti ar kopējo garumu 395 kilometri.

LVM īsteno meža īpašnieka funkcijas valsts mežu apsaimniekošanā un aizsardzībā. LVM pamatuzdevums ir sniegt īpašniekam un sabiedrībai lielāko vērtību, ko var radīt ilgtspējīga meža īpašuma apsaimniekošana. 100% LVM akciju pieder valstij, to turētāja ir Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!