Foto: LETA
Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta ceturtdien izbeidza tiesvedību vēja parka attīstītājs "Winergy" un "Norvik bankas" strīdā, informēja tiesā.

Tiesvedība izbeigta, jo pušu starpā noslēgts mierizlīgums.

Novembra vidū "Winergy" paziņoja, ka uzņēmums un "Norvik banka" vienojušies par visu savstarpējo strīdu izbeigšanu.

Par "Winergy" jaunu investoru kļuvis Devons Arčers no ASV, kurš nesen kļuva arī par "Norvik bankas" mazākuma akcionāru.

Vienošanās nosacījumi paredz, ka Arčera pārvaldībā esošs uzņēmums no Igaunijas pilsoņa Indreka Kuivalika (Indrek Kuivallik) iegādājas vairākuma līdzdalību "Winergy".

"Jaunais investors ar "Norvik banku" ir noslēdzis vienošanos par kredītu, kuri iepriekš tika izsniegti "Winergy" vēja parka attīstībai, restrukturizāciju. "Winergy", kas pārvalda lielāko vēja enerģijas ražotni Latvijā, fokusēsies uz vēja parka tālāku attīstību, lai palielinātu tā jaudu no pašreizējiem 20,7 megavatiem (MW) līdz aptuveni 56 MW, kā arī plāno uzbūvēt vēl vienu līdzīga izmēra ražotni, ar 50 megavatu ražošanas jaudu," skaidroja uzņēmumā.

Tāpat ziņots, ka AT šogad 20. februārī apmierināja prokurora kasācijas protestu un atcēla Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas pērnā gada 15.augusta spriedumu ar kuru apmierināta "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) īstenošana un apstiprināts tiesiskās aizsardzības plāns.

AT atzinusi, ka pirmās instances tiesa nav vērtējusi kreditora iebildumus, kuros norādīts uz iespējamu fiktīvu darījumu "Winergy" un Igaunijas kompānijas "Firepower" starpā. "Tāpat administrators savas kompetences ietvaros nav veicis vispusīgu un detalizētu faktisko apstākļu pārbaudi, lai sagatavotu objektīvu, patiesajai situācijai atbilstošu atzinumu," iepriekš skaidroja tiesas pārstave Baiba Kataja.

"Winergy" nodrošinātais kreditors "Norvik banka" TAP īstenošanai un pasākumu plāna apstiprināšanai iebildusi, norādot, ka "Firepower" nav tiesīga īstenot nodrošinātā kreditora tiesības uz "Winergy" TAP plāna saskaņošanu, jo tās prasījums pamatots ar fiktīvu neesošu darījumu. Proti, pirkuma līguma noslēgšanas apstākļi un darījuma struktūra, kā arī turpmākā "Winergy" un "Firepower" rīcība norādot uz to, ka abu kompānij patiesais mērķis bija radīt neesošu nodrošināto kreditoru, lai formāli pēc Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 2013. gada 23. septembra sprieduma iegūtu Maksātnespējas likuma pantā nepieciešamo saskaņojumu TAP pasākumu plānam nodrošināto kreditoru grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!