Foto: Publicitātes foto

Šobrīd Latvija spēj pati sevi pilnībā nodrošināt ar nepieciešamo elektroenerģiju, šodien, atklājot TEC2 otro energobloku, teica "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Viņš uzsvēra, ka šis ir vēsturisks brīdis, jo Latvija ir kļuvusi pašpietiekama un nepieciešamības gadījumā spēj sevi nodrošināt ar elektroenerģiju.

Kā ziņots, šodien Salaspils novada Aconē tiek atklāts "Latvenergo" termoelektrocentrāles TEC 2 otrais energobloks.

Kā liecina informācija "Latvenergo" mājaslapā, Rīgas TEC-2 ir lielākā Latvijas siltumelektrostacija. Savu darbību tā sāka 1973.gadā. Rīgas TEC-2 rekonstrukcija sākta 2006.gadā. Pirmā energobloka izbūve tika pabeigta 2008.gada beigās. Savukārt otrā energobloka nodošana ekspluatācijā notika šogad.

Kopš 2006.gada TEC-2 rekonstrukcijas projektā ir ieguldīti aptuveni 626 miljoni eiro (aptuveni 440 miljoni latu), iekļaujot elektrostacijas un pieslēgumu infrastruktūras, kā arī jauna ūdens sildkatla izmaksas. Pašu bloku izbūve kopā ar tieši saistītām izmaksām ir aptuveni 605 miljoni eiro (aptuveni 425 miljoni latu).

TEC2 otrā bloka rekonstrukcijā ir ieguldīti 225 miljoni latu. Kā atzina Žīgurs, plānots, ka šīs investīcijas atmaksāsies 15-20 gados.

TEC2 esot drošības garants Latvijai, jo ļauj saražot elektroenerģiju brīžos, kad elektrības cena ir augstāka.

Kā teica Žīgurs, lai iedarbinātu TEC2, ja centrāle ir silta, nepieciešamas 4-6 stundas, ja tā nav darbināta un ir auksta - nepieciešamas12-24 stundas. Ārkārtas situācijām, kad nepieciešams elektroenerģiju sākt ražot nekavējoties, var tikt izmantotas hidroelektrostacijas, kuras var sākt darbu dažu sekunžu laikā.

Pēc Rīgas TEC-2 otrā energobloka nodošanas ekspluatācijā kopējā elektriskā jauda, ko var izmantot arī kondensācijas režīmā, palielinājusies līdz 832 megavatiem elektrības, bet abu energobloku siltuma jauda koģenerācijas režīmā sasniegusi 544 megavatus siltuma.

2012.gadā Rīgas TEC-2 saražoja 1081 gigavatstundu elektroenerģijas un 1470 gigavatstundas siltumenerģijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!