Foto: LETA

Konkurences padome (KP) jūlija beigās atļāvusi Lietuvas uzņēmumam „Malinvest” iegādāties AS „Rīgas dzirnavnieks” akcijas un tādējādi iegūt izšķirošu ietekmi šajā uzņēmumā. Lai nepieļautu kaitējumu konkurencei, apvienošanās dalībniekiem jāievēro KP nosacījumi attiecībā uz miltu tirdzniecību un ražošanu Latvijā, portāls “Delfi” uzzināja KP.

Līdz šim lielākais AS „Rīgas dzirnavnieks" akcionārs bija Zviedrijas uzņēmums „Lantmanenn Cerealia".

Saskaņā ar KP lemto pēc apvienošanās „Malinvest" un „Rīgas dzirnavnieks", kā arī to saistītajiem uzņēmumiem, piemēram, „Malsena Plius", kas ir viens no lielākajiem un modernākajiem graudu pārstrādātājiem Lietuvā, ja klienti Latvijā tā vēlas, par miltu piegādi jāslēdz ilgtermiņa - vismaz sešu mēnešu - līgumi.

KP lēmums arī paredz, ka piecus gadus pēc apvienošanās AS „Rīgas dzirnavnieks" jāturpina nodrošināt industriālajiem klientiem Latvijā nepieciešamie kviešu milti vismaz tādā sortimentā un kvalitātē, kāda tā ir šobrīd. Savukārt nepieciešamais rudzu miltu sortiments un daudzums finanšu situācijas un ražošanas jaudu iespēju robežās jānodrošina vismaz trīs gadus pēc apvienošanās.

Minētie saistošie noteikumi izstrādāti, lai novērstu riskus, ko rada savstarpēji konkurējošu uzņēmumu apvienošanās, un jo īpaši, lai saglabātu AS „Rīgas dzirnavnieks" kā industriālo kviešu un rudzu miltu piegādātāja darbību, kas ir būtiski Latvijas maizes un konditorejas izstrādājumu ražotājiem.

AS „Rīgas dzirnavnieks" ražo un pārdod visa veida kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas un citus graudu produktus maiznīcām un konditorejām, kā arī produktus mazos iepakojumos gala patērētājiem. 2012.gadu uzņēmums noslēdza ar zaudējumiem.

Industriālajiem patērētājiem paredzēto kviešu miltu tirgū Latvijā līdz šim darbojās divi efektīvi konkurenti - AS „Rīgas dzirnavnieks" un AS „Dobeles dzirnavnieks" -, bet „Malsena Plius" varēja uzskatīt pamatā par potenciālo konkurentu.

Savukārt rudzu miltus tirgo arī citi lielāki pārstrādātāji, piemēram, AS „Jelgavas dzirnavas", kur nesen veikts modernizācijas process un ir iespēja būtiski palielināt rudzu miltu realizācijas apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!