SIA "Minkland", visticamāk, neapstrīdēs Nīcas novada būvvaldes atteikumu izsniegt uzņēmumam būvatļauju kažokzvēru fermas būvniecībai īpašumā "Kalnišķu pļava" Papes dabas parka teritorijā. Kā informēja "Minkland" pārstāvis Valters Edžiņš, uzņēmums no savas ieceres neplāno atteikties, bet, visdrīzāk, meklēs iespējas to realizēt kādā citā vietā.

"Meklēsim iespējas īstenot savu ieceri citā vietā bijušā Liepājas rajona teritorijā. Liepājas tuvums ir svarīgs, jo Liepājā ir barības virtuve – uzņēmums, kas nodarbojas ar dzīvnieku barības sagatavošanu. Attālums ir būtisks no izmaksu viedokļa," skaidroja Edžiņš. Uzņēmums arī iepriekš ir apzinājis iespējamās vietas kažokzvēru audzētavas būvniecībai, taču nereti šķērslis ir aizsargjoslu teritorijas vai tuvumā esošās dzīvojamās mājas.

Vaicāts, vai jau sākotnēji kā šķērslis ieceres realizācijai īpašumā "Kalnišķu pļava" netika uzskatīts Papes dabas parka statuss, uzņēmuma pārstāvis norādīja, ka dabas parkam ir dažādas funkcionālās zonas un vieta, kur bija plānota fermas būvniecība, ir diezgan tālu no dabas lieguma zonas. Kā skaidroja uzņēmuma pārstāvis, Nīcas novada pašvaldība bija piekritusi, ka kažokzvēru audzētavu šajā teritorijā, iespējams, varētu veidot un pašvaldība būtu ieinteresēta jaunu darbavietu radīšanā, bet ar nosacījumu, ja pret šādu ieceri neiebildīs iedzīvotāji. Savu nostāju iedzīvotāji pauduši ieceres sabiedriskajā apspriešanā.

Uzņēmums pašlaik vēl nav līdz galam izlēmis, vai pārsūdzēs būvvaldes lēmumu par atteikumu izsniegt būvatļauju, tomēr uzņēmuma pārstāvis pieļāva, ka, visticamāk, lēmums tomēr netiks pārsūdzēts.

Jau ziņots, ka Nīcas novada būvvalde nolēmusi neizsniegt būvatļauju SIA "Minkland" ūdeļu audzētavas izveidei Papes dabas parka teritorijā, pamatojot to ar negatīvo sabiedrības viedokli pret šo ieceri, informēja Nīcas novada būvvaldes vadītājs Oskars Dejus. Likumdošana noteic, ka lēmumu iespējams pārsūdzēt domes administratīvajā komisijā un Administratīvajā rajona tiesā.

Būvniecības ieceres publiskās apspriešanas laikā noteiktajā termiņā tika iesniegtas 1142 aptaujas anketas. Atbalstu būvniecības iecerei izteikušas sešas personas, bet pret būvniecības ieceri izteikušās 1008 personas. Konkrēts viedoklis nav pausts 91 personas anketā, bet 37 aptaujas anketas atzītas par nederīgām, jo nav korekti aizpildītas.

Vairums anketu ir aizpildītas nevis Nīcas novadā, bet gan Rīgā, kur organizācija "Dzīvnieku brīvība" speciāli organizētā akcijā Vērmanes dārzā vāca parakstus pret kažokzvēru fermas būvniecību Nīcas novadā. Šajās anketās pausts viedoklis, ka dzīvnieku audzēšana kažokādu iegūšanai ir neētiska, cietsirdīga un lielākajai sabiedrības daļai nepieņemama, bet fermas būvniecība aizskartu iedzīvotāju tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, postītu Latvijas dabu un apdraudētu aizsargājamo sugu dzīvniekus.

Būvvaldes vadītājs atsevišķi izceļ 56 aptaujas anketas, ko aizpildījuši Nīcas novada iedzīvotāji. Arī šajās aptaujas anketās dominē viedoklis pret kažokzvēru fermas būvniecību Kalnišķu ciemā –pret fermas būvniecību iebilst 34 iedzīvotāji. Tomēr viņu argumenti pārsvarā ir citi: vietējie iedzīvotāji norāda, ka kažokzvēru fermas būvniecības realizācija būtu risks un varētu apdraudēt dabas parku "Pape" ilgtermiņā, kā arī radītu neatgriezenisku vides piesārņojumu – smakas, mušas u.c. Tuvumā esošo īpašumu saimnieki ir kategoriski pret kažokzvēru fermas būvniecību.

Nīcas novada dome ir nodevusi būvvaldei Vides aizsardzības kluba vēstuli, kurā pausts viedoklis, ka kažokzvēru fermas būvniecība nav ilgtspējīgs projekts. Savukārt biedrība "Dzīvnieku brīvība" vēstulē vērš Nīcas novada domes uzmanību uz negatīviem faktoriem attiecībā uz vidi un aicina nepieļaut kažokzvēru fermas būvniecību.

9,5 hektārus lielajā zemes gabalā "Kalnišķu pļava", kur uzņēmums vēlējās būvēt fermu, ir pieļaujama lauksaimnieciskās ražošanas uzņēmumu apbūve. Zemes gabals atrodas dabas parka "Pape" Papes polderī, pie dabas parka ziemeļu robežas. Uz šo teritoriju attiecas dabas parka "Pape" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi, kas noteic arī to, ka bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas aizliegts ierīkot jaunas lauksaimniecības dzīvnieku – ierobežotā platībā turētu savvaļas sugu dzīvnieku – audzētavas, kā arī iežogotas platības savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai nebrīvē.

Dabas parka "Pape" pārvaldi nodrošina Dabas aizsardzības pārvalde, tāpēc Nīcas novada būvvalde nosūtīja būvniecības ieceres dokumentus Dabas aizsardzības pārvaldei, lai saņemtu tās viedokli par šo būvniecības ieceri. Pārvalde norādījusi, ka būtu jāveic sākotnējais ietekmes uz vidi novērtējums, kas sniegtu atbildes uz jautājumu par iespējamajiem riskiem vides piesārņojumam un plānotās būvniecības ieceres realizācijas iespējām.

Apkopojot sabiedrības viedokli būvniecības ieceres publiskā apspriešanā, būvvalde secinājusi, ka sabiedrības viedoklis par būvniecības ieceri ir negatīvs. Plānotā darbība nelabvēlīgi ietekmētu "Natura 2000" teritoriju un ir jāaizsargā sabiedrībai svarīgas intereses, teikts Nīcas novada būvvaldes pārskatā par kažokzvēru fermas būvniecības ieceres publisko apspriešanu.

Kā ziņots, SIA "Minkland" vēlas būvēt ūdeļu fermu Nīcas pagastā. Būvniecības iecere paredzētu kažokzvēru fermas būvniecību zemes gabalā, ko no Nīcas novada domes nomā SIA "Minkland". Fermā būtu paredzēta vieta 4000 ūdeļu mātēm, izaudzējot līdz 20 000 ūdeļu gadā. Netiktu plānota kažokzvēru kaušana, ādu noņemšana un apstrāde, kā arī fermā nebūtu paredzēta barības sagatavošana – to piegādātu specializēts barības sagatavošanas uzņēmums.

Kopumā būtu paredzēts izveidot 13 kažokzvēru sprostu nojumes, kūtsmēslu krātuvi, slēgtu silosu jeb barības tvertni, šķūni un saimniecības ēku, kurā būtu izvietotas darbinieku telpas un palīgtelpas.

Kā teikts paziņojumā par būvniecības ieceres nodošanu sabiedriskajai apspriešanai, kažokzvēru audzēšanas procesā veidotos nebūtiskas smakas no dzīvniekiem un kūtsmēsliem, bet fermā nebūtu paredzētas darbības, kas radītu būtisku smaku emisiju. Barības sagatavošana, ģērēšana vai kažokzvēru ādu apstrāde netiktu veikta – fermā būtu paredzēta tikai zvēru audzēšana.

Ņemot vērā līdzīgu fermu pieredzi, tiek solīts, ka smaku emisija būtu neliela un nepārsniegtu normatīvajos aktos noteiktos lielumus. Zemesgabala "Kalnišķu pļava" apbūvei izvēlētā vieta atrodas tālāk par 300 metriem no tuvākajos īpašumos esošās dzīvojamās apbūves. Kažokzvēru fermu būtu paredzēts izvietot zemes gabala ziemeļrietumu daļā, kam piekļaujas meži no ziemeļu un rietumu puses, nodrošinot aizvēju no valdošajiem vējiem.

Kūtsmēslus, kas veidojas zem kažokzvēru sprostiem, būtu paredzēts savākt renēs un novadīt uz kūtsmēslu krātuvi, no kurienes kūtsmēsli ar asenizācijas tehniku pārvedami utilizācijai vai pārstrādei.

Saimnieciskās darbības atkritumus būtu paredzēts novietot slēgtos konteineros ar tālāku izvešanu uz atkritumu poligoniem. Kritušos dzīvniekus būtu paredzēts novietot slēgtos konteineros un izvest utilizācijai pēc vajadzības. Kažokzvēru ferma tiktu nožogota ar divus metrus augstu žogu.

SIA "Minkland" dibināta 2013. gada oktobrī. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rolands Edžiņš. "Minkland" pamatkapitāls ir 13 310 eiro.

2015. gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 421 101 eiro, un tas strādāja ar 2278 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!