Foto: LETA
Jūlija vidū Latvijā nodibināts jauns uzņēmums SIA "Dzintaru 36" ar 1,7 miljonu latu pamatkapitālu, kas pilnībā pieder Luksemburgā reģistrētai ārzonas firmai, par vairāk nekā 3,6 miljoniem latu iegādājies no mediju biznesa darbinieka Mihaila Soifera zemesgabalu Jūrmalā, Dzintaru prospektā, uz kura, visticamāk, iecerēts attīstīt nekustamā īpašuma projektu.

Uzņēmums pieder Luksemburgas firmai "Project Spring S.A." un tā valdē un padomē darbojas Krievijas multimiljonārs Aleksandrs Leivimans un viņa ģimene kopā ar Latvijas nekustamo īpašumu mākleriem Natalju un Ivaru Rudzīti, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati.

Luksemburgas Komercreģistrs liecina, ka "Project Spring S.A.", kuram pieder SIA "Dzintaru 36" 1757 akcijas 1 757 000 latu vērtībā, iekļauts šīs valsts uzņēmumu reģistrā šā gada 28.jūnijā.

Pārstāvēt Luksemburgas uzņēmumu Latvijas SIA dibināšanā pilnvarota bija Jeļena Žimaļina, kas darbojas vairāku uzņēmumu valdēs, arī Nataļjai Rudzītei daļēji piederošajā SIA "Dzintaru 34".

Ar Rudzīšiem saistīti vairāki uzņēmumi, kuru nosaukumi ir identiski to īstenoto nekustamo īpašumu projektu adresēm, galvenokārt Jūrmalā, piemēram, "Dzintaru 28", "Kuldīgas 9" vai "Bulduru 146".

Apstiprinājumu tam, ka arī šoreiz ir līdzīgi, portāls "Delfi" ieguva nekustamo īpašumu uzņēmumā SIA "Ordo", kura valdē arī darbojas Žimaļina. Šis uzņēmums dala juridisko adresi ar "Dzintaru 34" un "Dzintaru 36", turklāt "Ordo" ir reģistrējis pašlaik neaktīvu domēnu "dzp.lv". Šī adrese atšifrējas kā "Dzintara projekti" un vairākās nekustamo īpašumu tirdzniecības vietnēs parādās ar Rudzīšiem saistīto firmu sludinājumos.

Kāda SIA "Ordo" darbiniece telefonsarunā portālam "Delfi" apstiprināja saistību ar Rudzīti un atzina, ka nesen dibinātās SIA "Dzintaru 36" nosaukums saistīts ar plānotā nekustamā īpašuma adresi Jūrmalā, Dzintaru prospektā 36. Nedēļā pēc SIA "Dzintaru 36" dibināšanas darbiniece atklāja, ka "šobrīd notiek minētā zemesgabala iegādes process".

Kā liecina zemesgrāmatas informācija, SIA "Dzintaru 36" no Soifera 6634 kvadrātmetrus lielo zemesgabalu Dzintaru prospektā iegādājusies par 3 654 580 latu saskaņā ar šī gada 15.jūlija pirkšanas-pārdošanas līgumu.

Bijušais izdevniecības nama "Petits" mārketinga direktors un laikraksta "Ventas Balss" oficiālais īpašnieks Mihails Soifers īpašumus Dzintaru prospektā 36, 38 un 40 sāka iegādāties šīs tūkstošgades sākumā. Divus mazākos zemesgabalus (Dzintaru 38 un 40) viņš nopirka 2001.gada rudenī no Germana Levina, samaksājot par tiem aptuveni 44 tūkstošus un 37 tūkstošus latu. Savukārt lielāko zemesgabalu Soifers 2003.gada augustā par 113 tūkstošiem latu nopirka no Miriamas Tamāras Kleiner-Bollag.

2008.gada pavasarī Jūrmalas pilsētas dome pēc Soifera priekšlikuma apstiprināja zemesgabalu apvienošanas projektu, nosakot, ka zemesgabala Dzintaru prospektā 36 lietošanas mērķis ir trīs, četru un piecu stāvu daudzdzīvokļu māju apbūve.

Jūrmalas Aizsardzības biedrība (JAB) pirms dažiem gadiem bija uzsākusi projektu "Graustu miljonārs", lai pievērstu sabiedrības uzmanību nesakārtotiem īpašumiem pilsētas teritorijā. Pērn decembrī JAB mājaslapā starp iedzīvotāju pamanītajiem īpašumiem bija minēts arī Soiferam piederošais zemesgabals.

JAB tolaik vēstīja, ka zemesgabali atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Dubultu – Majoru – Dzintaru – Bulduru – Lielupes vasarnīcu rajoni" teritorijā un ir tā daļa. "Teritorijā atrodas vēsturiskas koka celtnes un padomju okupācijas gados veiktas izbūves," klāstīja JAB.

JAB vēsta, ka vēsturiskās koka arhitektūras arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju bija veicis un tās par nevērtīgām atzinis arhitekts Jānis Zilgalvis, līdz ar to Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija saskaņoja to nojaukšanu. Soifers portālam "Delfi" sacīja, ka šobrīd koka ēkas uz zemesgabala ir nojauktas, palicis vien padomju laika klubs.

JAB pauda, ka "Dzintaru prospekta apbūve ar daudzdzīvokļu mājām ir Jūrmalas kūrorta pamatvērtību iznīcināšana, bet koka apbūves nojaukšana un zemesgabalu apvienošana ir valsts institūcijas nevēlēšanās veikt savus tiešos pienākumus kultūras mantojuma aizsardzībā". Tāpat JAB tolaik norādīja, ka zemesgabali nav norobežoti, teritorija nekopta, ēkām ir brīva piekļūšana un par to tehnisko stāvokli īpašnieks nerūpējoties.

Par pirkumu portālam "Delfi" Soifers pastāstīja, ka ar viņu darījumu kārtojusi "Latvijas puse". Krievijas multimiljonāru Leivimanu viņš personīgi nepazīstot, taču bija lasījis par to, ka Leivimanu ģimene plānojot attīstīt investīciju biznesu ārzemēs. Soifers atzina, ka investīcijas Dzintaros plānotas diezgan nopietnas, jo "jau sākotnējā stadijā ieguldīts diezgan daudz".

Kad portāls "Delfi" tikai sāka interesēties par darījumu, Soifers kategoriski atteicās to komentēt vai pat apstiprināt SIA "Dzintaru 36" saikni ar viņam piederošā zemesgabala adresi, lūdzot pagaidīt, kad darījums būs noslēdzies. To viņš pamatoja ar nevēlēšanos aizbaidīt partnerus darījuma vidū, turklāt Latvijas SIA tobrīd bija tikai dažas dienas kā nodibināta. "Viņi ir paņēmuši nopietnu ārzemju kompāniju un divus mēnešus visu pētīja, pirms izlēma zemi pirkt," toreiz portālam "Delfi" stāstīja Soifers.

SIA "Dzintaru 36" "Krievijas gala" vadībā ir uzņēmuma padomes priekšsēdētājs, 1949.gadā dzimušais Aleksandrs Leivimans. Padomes priekšsēdētāja vietnieks ir viņa dēls, 1976.gadā dzimušais Vladimirs Leivimans, bet viena no valdes loceklēm – 1979.gadā dzimusī Marija Leivimana.

Leivimans vecākais ir viens no 1993.gadā dibinātās daudznozaru korporācijas AFK "Sistema" (Akciju-finanšu korporācija "Sistēma") radītājiem, liecina kompānijas mājaslapa. Šobrīd Leivimanam pieder 2,65% kompānijas akciju, bet agrāk viņam piederēja 4,8%. Žurnāla "Finans" Krievijas miljardieru reitingā Leivimans šogad ar 0,45 miljardiem ASV dolāru (apmēram 220 miljoni latu) ir 233.vietā, nokrizdams par 33.vietām, salīdzinot ar 2010.gadu.

Krievijas biznesa avīze "Marker" vēstīja, ka Leivimans ilgus gadus vadījis AFK "Sistema" investīciju biznesu, bet 2003.gadā kļuvis par holdinga mediju virziena – "Sistema Mass-media" – vadītāju.

Pavasarī "Marker" ziņoja, ka Leivimans ar dēlu uzsāk privāto investīciju biznesu ārzemēs, aprīlī iegādājoties Šveices pārvaldes kompāniju "Atlant Capital SA". "Šobrīd tas ir ģimenes bizness, kurā iesaistīt dalībniekus no malas nav plānots," laikrakstam sacīja Vladimirs Leivimans.

Viņš norādīja, ka uzņēmums nodarbosies ar projektiem, kurus līdz tam realizēja Leivimanu ģimene, tomēr ar to neaprobežosies, jo ir iecere piesaistīt arī investorus no dažādām valstīm. "Mēs šobrīd meklējam darījumus un rēķināmies, ka parādīsies jauni projekti, kuru rezultāti kļūs redzami tirgū," sacīja Leivimans jaunākais.

"Marker" norādīja, ka, ņemot vērā abu Leivimanu pieredzi investīciju biznesā, viņu ārzemju projekts var izrādīties visai veiksmīgs. "Daudzi Krievijas biznesmeņi un topmenedžeri dod priekšroku investīcijām ārzemēs," secina laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!