Foto: F64
Austrijas tērauda un enerģijas uzņēmums ”Urbas Maschinenfabrik GmbH” Inčukalnā pēc Igaunijai piederošā kokskaidu granulu ražotāja SIA "Graanul Invest" pasūtījuma 2014.gadā cels jaunu biomasas koģenerācijas staciju ar kopējo siltuma jaudu 11,3 megavati (MW) un elektroenerģijas jaudu 4 MW, šāda informācija publiskota kompānijas ”Urbas” mājas lapā.

Austriešu uzņēmuma paziņojumā minēts, ka pagājušajā nedēļā firma jau atklājusi jaunu ražotni Slovākijā Zdirecas pilsētā ar kopējo siltuma jaudu 23,5 MW. Paziņojumā arī teikts, ka līdz 2014.gada novembrim kompānija atklās jaunu ražotni Latvijā Inčukalnā, tās siltuma jauda būšot 11,3 MW.

Detalizētāku informāciju austriešu kompānija nesniedz. Portāls ”Delfi” pērn gan ziņoja, ka plānotās stacijas būve varētu izmaksāt 14 miljonus latu. Tā būtu tādi pati summa, ko 2010.gadā Igaunijas "Graanul Invest", kas ir Latvijas SIA „Graanul Pellets” mātesuzņēmums, ieguldīja tai piederošajā Launkalnes ražotnē, arī izbūvējot biomasas koģenerācijas staciju.

Koģenerācijas būvniecības mērķis ir nodrošināt ražošanu ar pašiem saviem energoresursiem.

SIA „Graanul Pellets” direktors Mairis Reiziņš portālam „Delfi” pastāstīja, ka, lai gan staciju bijis plānots būvēt jau 2013.gadā, būvniecība atlikta uz 2014.gadu, jo projekta ietvaros radušās juridiska rakstura problēmas. Tāpat Reiziņš arī stāstīja, ka šobrīd notiek plānošana un sarunas, lai koģenerācijas stacijas saražoto siltumenerģiju varētu izmantot arī Inčukalna iedzīvotāji.

Latvijas biomasas asociācijas ”LATbio” valdes loceklis Didzis Palejs portālam „Delfi” stāstīja, ka šāda lieluma ražotne neesot nekas liels, tā esot ”vidēji maza ražotne”, un pēc minētās jaudas spētu ar siltumenerģiju apkalpot aptuveni 4000 – 6000 pilsētas iedzīvotāju.

„Latvijā siltumenerģiju no biomasas ražo ļoti maz, aptuveni 90% siltumu iegūstam no gāzes. Bet pēc austriešu uzņēmuma plānotas ražotnes apmēriem Latvijā līdzīgas jaudas stacijas ir  Ludzā, Smiltenē un Balvos,” norādīja Palejs.

Biomasa ir organiskas izcelsmes resurss, kura enerģija ķīmiskās pārveides rezultātā tiek pārvērsta siltuma, mehāniskajā un elektriskajā enerģijā.

„Urbas” ir privāta 1929.gadā dibināta kompānija, kas starptautiskā līmenī nodarbojas ar tērauda konstrukciju izstrādi un enerģētikas tehnoloģijām.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Graanul Invest" apgrozījums 2011.gadā salīdzinot ar 2010.gadu pieauga par 11,8% - līdz 8,73 miljoniem latu. 2010.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 7,81 miljons latu. 2011.gadā "Graanul Invest" strādāja ar 39 889 latu zaudējumiem, 2010.gadā tika gūta 121 331 lata peļņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!