Auto aizsardzības sistēmu izgudrotājs un ražotājs SIA "Autonams" pagaidām neplāno slēgt meitasuzņēmumu Ukrainā, jo krīzes skartajā valstī varētu augt pieprasījums pēc auto drošības iekārtām, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" stāsta "Autonama" valdes loceklis Edvīns Panders.

"Autonams" 2011.gadā atvēra pārstāvniecību Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, nodibinot uzņēmumu "Autonams Ukraine". Pēc Pandera teiktā, meitasuzņēmums Ukrainā joprojām darbojas, tomēr kopš politiskās krīzes tas strādā ar zaudējumiem.

Līdz šim vidējais "Autonama" gada apgrozījums Ukrainā bija ap 50 000 eiro. Tomēr šajā valstī uzņēmuma darbības modelis atšķiras no Latvijas, proti, Ukrainā "Autonams" piegādā iekārtas tiem partneriem, kuri šīs iekārtas uzstāda paši. "Autonama" tirdzniecības tīkls ir visās Ukrainas lielākajās pilsētās.

"Patlaban Ukrainā viss ir maksimāli optimizēts un uzņēmumā strādā daži cilvēki, lai uzturētu tās attiecības un nodrošinātu piegādes, kādas patlaban uzņēmumam ir. Situācija ir tāda, ka tajās pilsētās, kurās joprojām darbojas separātisti, tiek slēgti autosaloni un nenotiek auto tirdzniecība," stāstīja uzņēmējs.

Viņš arī atzina, ka tajās pilsētās, kur nenotiek konflikti, ir vērojami divi aspekti, kas zināmā mērā ļauj domāt par biznesa iespējām Ukrainā.

"Pirmkārt, palielinās auto zādzību skaits, un cilvēki aizvien vairāk domā par sava īpašuma aizsardzību. Otrkārt, tie, kam nepieciešamas auto aizsardzības sistēmas, patlaban atsakās no Krievijā radītiem produktiem, kas iepriekš šajā tirgū bija ļoti spēcīgi un aizņēma ap 90% no tirgus. Patlaban ukraiņi no Krievijas produktiem atsakās ētisku un patriotisku apsvērumu vārdā, nevis tāpēc, ka šie produkti būtu slikti," situāciju raksturo Panders un piebilst, ka, ņemot vērā šos apsvērumus, "Autonams" pagaidām neplāno pamest Ukrainu.

Neskatoties uz to, ka "Autonams" Ukrainā joprojām veic saimniecisko darbību, tiek veiktas piegādes, tomēr šie apjomi ir minimāli. "Ja šā gada beigās joprojām strādāsim ar zaudējumiem, vērtēsim, ko darīt tālāk," norādīja Panders.

SIA "Autonams" dibināta 1994.gadā. Uzņēmums ir automašīnu aizsardzības sistēmu "Skybrake" ražotājs, tas sniedz pakalpojumus arī pilnīgai auto pretaizdzīšanas nodrošināšanai, kā arī uzstāda uzņēmumu autoparku vadības sistēmas.

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva 2010" "Autonams" ieguva otro vietu kategorijā "Inovatīvākais produkts".

"Autonama" pamatkapitāls ir 32 015 eiro. Uzņēmums pilnībā pieder Ivetai Sarkanei.

"Autonama" apgrozījums 2013.gadā bija 2 390 407eiro, bet gads tika noslēgts ar 128 535 eiro zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!