Foto: LETA
Šī gada deviņu mēnešu ieņēmumi azartspēļu un izložu nozarē, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, pieauguši par 8,9% un sasniedz 139,93 miljonus eiro, liecina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas (IAUI) apkopotie operatīvie uzņēmumu dati.

Analizējot nozares kapitālsabiedrību ieņēmumu un izdevumu proporciju pārskata periodā, secināts, ka deviņu mēnešu kopējā paredzamā peļņa varētu sasniegt 31 miljonu eiro, vienlaikus IAUI norāda, ka piecu uzņēmumu deviņu mēnešu darbības rezultāts ir ar zaudējumiem.

Tikmēr ieņēmumi no lielākās azartspēļu daļas - azartspēļu automātiem - pieauguši par 6,2% un veido 109 miljonus eiro, no spēļu galdiem ieņēmumi pieauguši par 15,2% un sasniedz desmit miljonus eiro, bet visbūtiskāk ieņēmumi pieauguši no interaktīvo azartspēļu organizēšanas - 264,9%, salīdzinot ar iepriekšējā gada šo periodu, un sasniedz 3,55 miljonus eiro.

Stabils ieņēmumu pieaugums vērojams arī izložu organizētājam, proti, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, pieaugums ir par 10,8%, sasniedzot 15,8 miljonus eiro.

IAUI priekšniece Signe Birne atzīmē, ka tas skaidrojams ar iedzīvotājiem interesanto un atraktīvo "Superbingo" piedāvājumu, kā arī ar veiksmīgo darbību Eiropas valstu apvienotajā loteriju sistēmā "Viking loto" un "Eurojackpot", kas piedāvā nozīmīgus laimestus tās dalībniekiem. Tāpat pieaugums vērojams arī atsevišķu momentloteriju apgrozījumā.

Analizējot azartspēļu un izložu nodokļa ieņēmumus valsts budžetā, IAUI atzīmē, ka azartspēļu nodokļa ieņēmumi valsts budžetā izpildīti tikai par 95,6% un veido 15,7 miljonus eiro.

Kopumā valsts budžetā no izložu un azartspēļu nodevas un nodokļa ieskaitīti 18,84 miljoni eiro, kas ir 99% no plānotā. Šie nodokļa ieņēmumi ir par 0,8 miljoniem eiro vairāk nekā pagājušā gada deviņos mēnešos.

Azartspēļu un izložu nozares uzņēmumu pārējie aprēķinātie nodokļi šī gada mēnešos veido 17,83 miljonus eiro.

Kopā azartspēļu un izložu nozarē strādājošajās 17 komercsabiedrībās un VAS "Latvijas Loto" nodarbināts 3651 strādājošais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!