Foto: LETA

Latvijā lielākā olu un olu produktu ražotāja "Balticovo" apgrozījums pagājušajā gadā bija 45,9 miljoni eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2014. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa sasniedza 5,6 miljonus eiro, pavēstīja "Balticovo" sabiedrisko attiecību speciālists Armands Šterns.

Viņš pastāstīja, ka "Balticovo" pērn saražoja kopumā 620 miljonus olu, kas ir par 9% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tāpat Šterns informēja, ka kompānijas pārdošanas rādītāji 2015. gadā pieauga visās galvenajās produktu kategorijās, tostarp lielākais pārdošanas apmēru kāpums bija produktiem ar pievienoto vērtību - šķidrajiem olu produktiem un vārīto olu produktiem, kuru realizācija auga par 20%.

"Balticovo" valdes priekšsēdētājs Vadims Vlasovs norādīja, ka pērn kompānijas peļņas rādītājus sekmēja negaidīti augstās olu cenas Eiropā, ko izraisīja putnu gripas uzliesmojums ASV. "Šie tik labvēlīgie apstākļi Eiropas olu ražotājiem tik spēji cik sākušies, beidzās jau 2016. gada sākumā un jau radījuši milzīgu olu pārprodukciju un cenu kritumu. Jau šobrīd ir zināms, ka pēc veiksmīgi aizvadītā gada, seko pārbaudījumu pilns 2016. gads daudziem olu ražotājiem Eiropā," viņš sacīja.

Vlaslovs arī atzīmēja, ka uzņēmuma 2015. gada galvenie sasniegumi ir saistīti ar eksportspējas palielināšanu. Tostarp kompānija sāka olu produktu eksportu uz ASV un arī uz Beļģiju un Bulgāriju, bet sadarbību ar klientiem Slovēnijā ievirzīja jaunā kvalitātes līmenī. "Būtiskākais sasniegums ir pērn uzsāktais eksports uz ASV, jo bijām vieni no pirmajiem olu ražotājiem Eiropas Savienībā (ES), kuri uzsāka olu piegādes uz putnu gripas skartajiem reģioniem ASV," viņš teica. "Balticovo" eksports pērn veidoja 65% no uzņēmuma apgrozījuma.

Tāpat viņš piebilda, ka pateicoties tam, ka lietavas pagājušā gada rudenī gandrīz neskāra Latvijas graudaugu audzētājus, "Balticovo" savlaicīgi un uz izdevīgākiem nosacījumiem izdevās ziemai sarūpēt rekordlielus graudu krājumus 2,8 miljoniem dējējvistu.

Kompānijā arī norādīja, ka 2015. gadā "Balticovo" daudz uzmanības veltīja iekšējo ražošanas un vadības procesu uzlabošanai, tostarp veica virkni uzlabojumu saistībā ar dējējvistu barošanu un jaunputnu audzēšanu.

Jau vēstīts, ka 2014. gadā "Balticovo" strādāja ar 42,798 miljonu eiro apgrozījumu un 2,151 miljona eiro peļņu.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. "Balticovo" lielākais īpašnieks ir "BCO", kam pieder 95,42% akciju, bet pārējās akcijas pieder vairākām privātpersonām. Vienlaikus tā kā uzņēmums ir akciju sabiedrība, kompānijai nav obligāti jāsniedz ziņas par tās īpašniekiem, līdz ar to šī informācija var neatbilst patiesībai. "Balticovo" tirgus daļa Latvijā ir apmēram 40%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!