Foto: LETA
Bijusī AS "Olainfarm" vadība pauž aizdomas par mēģinājumu negodīgi pārņemt uzņēmumu, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

"Delfi" jau rakstīja, ka otrdien, 4. septembrī, AS "Olainfarm" akcionāri nolēma pilnībā nomainīt uzņēmuma padomi. Nolemts no padomes atsaukt tās priekšsēdētāju Ivaru Kalviņu, vietnieku Milanu Beļeviču un padomes locekli Ivaru Godmani. Viņu vietā par padomes priekšsēdētāju ievēlēts advokāts Pāvels Rebenoks, par vietnieci – Valērija Maligina mantojuma aizgādne Irina Maligina, par padomes locekļiem – Mārtiņš Krieķis, Daina Širlaka un Signe Baldere-Sildedze.

"Nekā personīga" atgādina, ka pagājušā gada decembrī negaidīti miris "Olainfarm" lielākais akcionārs Valērijs Maligins. Testamentā viņš visu mantu novēlēja savām meitām. Valērija sieva Elīna Maligina tajā nebija minēta. Likums laulātajiem paredz neatraidāmā mantinieka tiesības, tādēļ atraitne testamentu apstrīdēja. Līdz strīda atrisināšanai par mantojuma aizgādni kļuva vecākā meita Irina Maligina.

Maija beigās strīdnieki izlīga. Tika ziņots, ka atraitne saņems 10 miljonus eiro, bet "Olainfarm" paliks meitām. Mantojumam bija jāstājas spēkā šajās dienās.

Īsi pirms tas notika, 4. septembrī Irina Maligina izmantoja savas mantojuma aizgādņa tiesības un negaidīti "Olainfarm" akcionāru sapulcē nomainīja uzņēmuma padomi.

Bijušais "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš raidījumam atzinis, ka tas bijis pēdējais brīdis, kad Maliginai bijušas tiesības balsot vienai. "Ja es pareizi saprotu, tad šonedēļ abas pārējās māsas varēs beidzot saņemt mantojuma apliecības un beidzot stāties savās tiesībās. Tad Maliginas kundzei piederētu tikai viena trešdaļa no mantojuma balsīm," atzinis Kalviņš.

Taču 4. septembrī Irina Maligina vēl pārstāvējusi balsu vairākumu "Olainfarm" akcionāru sapulcē. To vadījis advokāts Mārtiņš Kvēps. Iepriekš plānotie jautājumi no darba kārtības izņemti. Un uzņēmuma padomē iecelti advokāts Pāvels Rebenoks un jurists Mārtiņš Krieķis.

"Es šo akcionāru sapulci atklāju, tajā piedalījos, bet pēc tam izrādījās, ka Maliginas kundzei ir cits scenārijs un sapulces norise aizgāja pavisam citā gultnē, es līdz galam nepaliku, jo man vairs nebija interesanti," raidījumam atzina Kalviņš.

"Nekā personīga" rīcībā nonācis kādas sarunas ieraksts, kas, raidījuma skatījumā, izskaidro negaidītos notikumus. Augusta beigās satikušies Krieķis, Maligina, otra mantiniece Nika Saveļjeva un viņas vīrs Sergejs Saveļjevs. Krieķis centies pārliecināt Niku un Irinu atteikties no saviem advokātiem un kļūt par viņa un Rebenoka klientēm, solot sakārtot iespēju piekļūt "Olainfarm" naudai.

Raidījums publiskojis sarunas ierakstu, kas norit krievu valodā, kā arī tā tulkojumu:

"Mārtiņš Krieķis: Pirmais, kas jums ir jāizdara, jums ir jāatsakās no saviem advokātiem.

Sergejs Saveļjevs: Viņiem tāpat līgums beidzas...

Mārtiņš Krieķis: Nē, jums ir pašiem jāatsakās pašiem pēc savas iniciatīvas un jāatsauc visas pilnvaras ar 3. datumu.

Sergejs Saveļjevs: Bet viņiem jau arī vairs nebūs".

Raidījums vēsta, ka sarunās teiktais apstiprinājies – 5. septembrī "Latvijas Vēstnesī" Irina Maligina juristiem atsaukusi visas pilnvaras rīkoties savā vārdā.

No sarunas saprotams, ka tās dalībnieki apzinās, ka rīkojas neētiski un negodīgi. Jurists Krieķis lepojies ar viltīgu shēmu – viņš nav advokāts, tāpēc viņam nav jāievēro ētikas kodekss. Arī Pāvelam Rebenokam problēmu nebūšot, jo viņam ir savi cilvēki advokātu padomē.

Raidījuma piedāvātajā sarunas atšifrējumā teikts:

"Mārtiņš Krieķis: Nē, vēlreiz saku: 3. datumā jābūt atsauktām, un jums nevajag izņemt mantojuma apliecību līdz tam brīdim, kad jūs ar viņiem pārtraucat vienošanos. Tāpēc, ka, ja jūs ar viņiem laužat vienošanos līdz mantojuma apliecības saņemšanai, tad viņu honorārs strauji samazināsies.

Mārtiņš Krieķis: Es jau Irīnai teicu. Mēs jums šajā lietā varam palīdzēt. Es kā cilvēks, kurš nav advokāts ar jebkādu ētiku, tāpēc man neviens nevar uzrakstīt nekādu sūdzību.

Sergejs Saveļjevs: Jums ir pati labākā pozīcija"

Mārtiņš Krieķis: Jā, dabīgi. Tāpēc arī es nekļuvu par advokātu, jo es negribu, lai par mani rakstītu sūdzības par to vai šito. Bet tā – kur jūs par mani rakstīsiet? Lūdzu, ejiet un rakstiet."

Sarunas galvenais temats ir varas pārņemšana "Olainfarm". Tam nepieciešams nomainīt padomi, vēlāk varēšot nomainīt arī valdi un tikt pie uzņēmuma naudas. Ar trešo mantinieci viņi neesot rēķinājušies. Tāpat juristiem bijis plāns, kā tikt pie naudas, kas jāatdod Elīnai Maliginai.

Arī viena no Maligina meitām Nika Saveljeva apstiprinājusi, ka tāda saruna ir notikusi un Krieķis piedāvājis savus pakalpojumus "Olainfarm" vadības nomaiņā. Viņa nav piekritusi.

Irina Maligina uz jautājumiem par "Olainfarm" padomes nomaiņas apstākļiem raidījumam nav atbildējusi.

Raidījums vēsta, ka nepilnu gadu pēc Maligina nāves kompānija "Olainfarm" nonākusi juristu rokās. Šie cilvēki iepriekš bijuši saistīti ar konkurējoša uzņēmuma akcionāra Kirova Lipmana interesēm – Krieķis un Rebenoks bijuši Lipmana pārstāvji strīdā ar "Liepājas metalurga" īpašniekiem. Viņi turpina Lipmanu pārstāvēt tiesās pret "Grindeks" mazākuma akcionāriem. Krieķis ir valdes loceklis Lipmanam piederošā uzņēmumā "Gesil Limited".

Lipmans no komentāriem raidījumam atteicies, sakot, ka tas, kas izskan par "Olainfarm" ir "muļķības".

Savukārt Mārtiņš Krieķis un Pāvels Rebenoks nav saskatījuši interešu konfliktu faktā, ka līdz šim pārstāvēja citas mantinieces – Elīnas Maliginas intereses. Viņi nolieguši, ka "Olainfarm" padomē nokļuvuši, jo vienojušies ar Irinu Maliginu un pierunājuši viņu izmantot mantojuma aizgādnes pilnvaras pēdējā brīdī ieceļot viņu uzņēmuma padomē.

Kalviņš raidījumam atzinis, ka, "ja jūs gribat uzņēmumu reiderisma kārtībā vai kā savādāk, tad ir nepieciešams, lai akciju kurss nokrīt iespējami zemu, lai varētu par pēc iespējas lētāku naudu šo uzņēmumu dabūt, vai vislabāk bankrotēt. Ja uzņēmums bankrotē, tad banka ir pirmā, kas var par saviem kredītiem šo uzņēmumu savākt. Kā jūs ziniet, parasti jau ir tā, ka bankas neizsniedz kredītus vairāk kā par 35% no kapitalizācijas vērtības. Vajag tik to vērtību nosist zemē, pēc tam par 35% jūs varat dabūt visu uzņēmumu."

Raidījums atgādina, ka interese par "Olainfarm" ir arī uzņēmējam Jurim Savickim. Valērija Maligina meita Nika Saveļjeva neslēpj, ka viņš bijis ģimenes draugs, tomēr viņa noliedz, ka Savickis būtu iesaistīts strīdos ap mantojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!