Foto: DELFI
Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumi "Brīvais vilnis", "Karavela" un "Gamma-A" šogad plāno sākt eksportu uz Ķīnu, pastāstīja Latvijas Zivrūpnieku asociācijas (LZS) prezidents Didzis Šmits.

"Vēl ar Ķīnu ir jāsakārto dažas lietas, bet arī tas ir perspektīvs virziens. Šobrīd mums ir pēdējais posms palicis, lai uzņēmumi saņemtu eksporta numurus, tas ir pāris mēnešu jautājums. Katrā ziņā iestrādes ir, vairākiem uzņēmumiem ir diezgan nopietnas iestrādes uzsākt eksportu, arī klientu interese ir," sacīja Šmits.

Viņš norādīja, ka Ķīnā ir interese par Latvijā ražotajām šprotēm. "Šprote ir potenciāli interesants produkts, pēc garšas īpašībām tas pareizs, arī kociņiem to var ņemt," sacīja Šmits, piebilstot, ka uz Ķīnu iecerēts eksportēt tādu pašu šprotu produkciju, kādu zivrūpnieki iepriekš piegādāja Krievijas tirgum, iespējams, pamainot iepakojumu.

Šmits sacīja, ka šprotu eksporta potenciālu apliecina arī zivrūpnieku veiktie izpētes rezultāti. "Visa mūsu izpēte, kontakti un testi rāda, ka tas produkts tur var iet, nu, to reāli parādīs dzīve," sacīja Šmits, prognozējot, ka Latvijas zivrūpnieki jau šogad Ķīnā varētu nogādāt pirmās produkcijas kravas.

LZS biedri ir astoņi Latvijas zivju konservu ražotāji. Uzņēmumu kopējais apgrozījums 2013.gadā pārsniedza 140 miljonus eiro. 2013.gadā salīdzinājumā ar 2012.gadu LZS ražošanas un eksporta apmēri pieauga par 12%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!